Tóth Dániel

Pszichológus / Tréner / Kutató
  • Virtuális pszichológia és Y generációs kérdések ----- (internet és videojáték)
  • Önismereti segítő konzulens (Fókusz-tréner)
  • Kortárs oktató

Üdvözlöm az Érdeklődőt!

„Ismerd meg önmagad!”

… idézem a Delphoi jósda feliratát, mivel a fenti bölcselet, számomra is komoly üzenetet hordoz. Amióta az eszemet tudom, mindig válaszokat kerestem. Olyan kérdésekre, amik mindenkit foglalkoztatnak és olyanokra is, amit a legtöbb ember fel sem tesz. Intenzív keresésem és kíváncsiságom sok helyre elvezetett, így végül oda, hogy az önismeret útján kötöttem ki, így Pszichológus lettem.

Hiszem, hogy önmagunk jobb megismerésén keresztül a világot is jobban megérthetjük, beleértve problémáinkat is.

Alapítványi berkekben évek óta vezetek csoportfoglalkozásokat, többek között önismereti témában serdülőkkel, ám azt tapasztaltam, hogy ez a kérdés nem veszíti el aktualitását a serdülőkor végével. A mai kor embere egy egész sor olyan új kihívással néz szembe, amelyek miatt fontos, hogy tanulni, fejlődni tudjon. Ilyen újszerű jelenség például a számítógépes játékok világa. A téma közel áll hozzám, egyrészt mert magam is sokat játszottam ilyen módon, másrészt mert az utóbbi években, több kutatásban is volt szerencsém részt venni ezen témákban.

Egyre inkább átlátom, hogy annak ellenére, mennyire elterjedt és dinamikusan fejlődő jelenségről van szó, keveset tudunk róla, csak a hatásait érezzük sokfelől. Ez késztetett arra, hogy kisebb előadások keretében igyekezzek egyfajta ismeretterjesztő szerepet betölteni az érdeklődő szülők, tanárok, felhasználók számára, akik szeretnék a jelenséget jobban megérteni.

Szakmai munkámban abban igyekszem segíteni embertársaimnak, hogy saját válaszaikat önmagukban meglelve, életüket tudatosan vezetve, minél teljesebb, boldogabb életet élhessenek.

A FÓKUSZOLÁS alapjairól - röviden:

A Fókuszolás Eugene T. Gendlin filozófus és pszichoterapeuta nevéhez fűződik. Egyedülálló módszerének két alapgondolata, hogy testünkben zsigeri szinten megtalálható minden problémánk kulcsa, vagyis ha képesek vagyunk befelé a testi érzékletekre odafigyelni, akkor azáltal új felismerésekhez juthatunk. A másik meghatározó gondolata, hogy mindenki képes megérteni önmagát, ezáltal önerejéből megoldani a problémáit.

Fókuszban így elsősorban az érzések, és még inkább a testi érzetek állnak, egyfajta elfogadó attitűdön, az „itt és most” alapú fókuszán keresztül.

A Fókusz folyamat során figyelmet kaphatnak mindazok a belső érzeteink, amiket a hétköznapok rohanása közepette gyakran figyelmen kívül hagyunk. A fókuszolás folyamán ezek a testi érzések kaphatnak figyelmet, ezáltal rálelhetünk azok jelentésére, hozzásegítve bennünket egy-egy helyzet, lelkiállapot és végső soron, önmagunk teljesebb megértéséhez. Ennek következtében problémáink gyakran maguktól oldódni képesek, egyben fizikai közérzetünkre, egészségünkre is jótékony hatással lehet.

Ajánlom mindenkinek, aki mélyebb önismeretre vágyik, szeretne változtatni közérzetén, vagy egyszerűen szeretné tudatosabban megélni mindennapjait.

Szakmai bemutatkozás: 

A szakember saját YOUTUBE csatornája itt található:

https://www.youtube.com/channel/UCIZ13RDvj3PFpeOYgM99trQ


A számítógépes játékok hatásai a felhasználókra...
RTL-KLUB Reggeli...


CsatolmányMéret
Számítógépes játékok - megdöbbentő tények... / cikk113.5 KB