„ÖNISMERET SZÍNNEL-LÉLEKKEL” Szimbólumelemzés alapú személyiségfejlesztés (egyéni- és páros alkalmak)

Az önismeret lényegi alapjaként, egy kortárs és egy ókori gondolatot idézek most alapként:

"...ismerd meg önmagad, mielőtt megismernél valaki mást - és tőle várnád, hogy megmondja számodra, ki vagy."
(Gabriel G.Márquez)

  - de miért is fontos az, hogy önmagunk működéseivel tisztában legyünk?  Nos, a válasz miatt, amely szerint:

„Nem lehet sorsának ura az, aki önmagát nem ismeri…” (Tatiosz)

Tehát ha szeretnénk a sorsunkat magunk irányítani, nem hagyatkozhatunk csupán mások alkalmi visszajelzéseire, mert saját bőrünkön belül, leginkább csak önmagunk, mint lényünk MAG-ja, mi lakunk.
Mivel mindannyian megismételhetetlen csodái vagyunk a teremtésnek, így létünk egyedi, egy "leges" érték, egyenként külön-külön, így KÜLÖN-LEG-esek vagyunk mindannyian. De mennyire éljük ezt meg "nap - mint NAP" és mennyire vagyunk tisztában ennek súlyával és lebegésével?

Ezért is adott, hogy valójában csak mi MAG-unk tudhatjuk hitelesen, eddigi életutunk tapasztalatai ls élményei, legyenek azok jók vagy rosszak, miként hatottak ránk, és ezen történéseink milyen nyomokat hagytak bennünk. De még így is, rejtve lehet sok olyan apró momentum bennünk, amit a tudatunk blokkolt, elrejtett, így az számunkra is ismeretlen.
Ezek viszont sokszor nem véletlenül bújkálnak, mert a fájó, kerülendő érzetek képesek ezen alapokat mélyre lenyomni a tudatban... viszont, hogy átvilágíthassunk egy-egy korábbi gócot, ahhoz ezeket sorra szükséges megismernünk, hogy tisztább képünk legyen működéseinkről.
De ez többnyire nehéz pálya és kell hozzá némi bátorság.. - mert az önismeret kútja igen mély és titokzatos hely, amelyben a múló idő emlékeinket, érzeteinket gyakran tompa ködbe burkolja, így rejtve el lényeges ok-okozati összefüggéseket még önmagunk elől is. És mert hát, ki szeret a mumusaival szembenézni?  Viszont ha egy ilyen, rejtett réteg mégis NAPvilágot lát, az igen sok oldást hoz általában magával. Egyben mérlegelendő minen ilyen esetben, hogy cipeljük-e ezen terheinket egy életen át, vagy egyszer alaposan kitakarítjun ezen sütét zugokat, hiszen a "valamit-valamiért" elvén, "aki mer, az nyer"...

Viszont ehhez, szükségünk van egy eszközre, amivel belenézhetünk ebbe arétegbe úgy, hogy értsük is, mit találunk abban. Mert a rejtett, tudatunk alatt lakó bevésődéseinket, mintáinkat, motivációinkat, félelmeinket, reakcióinkat szükséges meg-és felismernünk, pl. egy-egy olyan, kivetített lenyomatban, ami belőlünk születik. Legyen az rajzolás, zenélés, írás, vagy mozgás, de még egy laza firkálás, vagy akár testünk mozdulatai is, vagy akár a viseletünk, testtartásunk, hanghordozásunk, mimikánk jelei is, belső rétegeink mélyéből tükrözhetnek fel egy-egy sajátságos elemet.

Az egyéni (vagy páros) foglalkozásokon többnyire olyan egyszerű eszközöket hívok segítségül (színeket, formákat, tapintható textúrákat, érzet-stimuláló elemeket, hangokat, illatokat, ízeket stb.) amelyek bárki életében, legyen az illető férfi vagy nő, ismert ÉLET-SZÍNesítő "kellékek".

Ezek lenyomataiban vizsgáljuk meg ki-ki karakterét, habitusát, lelki-szellemi állapotát, hangulatát, illetve önmaga mellett, a másikhoz, másokhoz való viszonyulását is.

A SZIMBÓLUM és/vagy  STÍLUSTERÁPIA egyéni konzultációk leggyakoribb alaptémái: önértékelés, kapcsolatteremtés, egyéni készségek és kompetenciák, életvezetés, ezeken belül pl.:

- BELSŐ / KÜLSŐ énkép, önharmónia mit nem fogadok el magamból és miért?
- ÖNBECSÜLÉS, ÖNBIZALOM
hiszek-e önmagam adottságaimban, képességeiben?
- ÖNÉRTÉKELÉS, ÖNÉRVÉNYESÍTÉS
mennyie pontos saját értékeim ismerete?
- ÖNVIZSGÁLAT, ÖNREFLEXIÓ
tudok-e, akarok-e szembenézni azzal, aki vagyok?
- SZELLEMI / LELKI KÖLCSÖNHATÁSOK
tudom-e, hogy mit érzek és azt miért?
- TESTI-LELKI EGÉSZ-ség / TESTTUDAT
amint kint úgy bent? A test üzenete a lélek állapota
- TÁRSAS VISZONYOK és KOMMUNIKÁCIÓ
magamnak kell felelnem: kinek is kell megfelelnem?

Párkapcsolati-, gyermek-szülői-, testvéri-, munkatársi,
miként ki-ki önmagához fűződő kapcsolatának esetében is, beszédes lenyomatok tanúi lehetnek mindazok, akik szeretnék önmagukat, adott viszonyaikat, szerepköreiket, életviteli dinamikáikat, erőviszonyaikat, önmagukon keresztül jobban megérteni.

Egyéni vagy páros konzultációk

Gyakorisága: egyéni igény és szükség szerint (előre egyeztetett időpontban)
Időtartama:
50 v. 110 perc alkalmanként

Részvételi díja:
8.000 Ft / fő / 50 perc

(Páros jelentkezésnél: 15.000 Ft / két fő / 50 perc, az első alkalom, majd a felmérés eredménye szerint.)

Megtisztelő, hogy időnként TV és rádióstúdiók vendgeként is beszélhetek a fenti módszer hatásairól egy-egy tematikus kérdéskör kapcsán, illetve ezen alapok szerint, itt a honlapon is megtalálható többféle írásom is a nyitó profiloldalam alján, csatoltan is.

 "Színnel-lélekkel" írásaim szimbólumelemzés témában: 

HÚSVÉTI SZIMBÓLUMOK - "színnel-lélekkel"   - és egy vonatkozó TV-FELVÉTEL

KARÁCSONYI SZIMBOLIKÁK - "színnel-lélekkel"

Információ és időpontfoglalás: „ÖNISMERET SZÍNNEL-LÉLEKKEL” Szimbólumelemzés alapú személyiségfejlesztés (egyéni- és páros alkalmak)