Szakembereink cikkei /Pápai Ildikó:

HÚSVÉTI LÉLEKTÁPLÁLÓ PRAKTIKÁK
"színnel-lélekkel"


Húsvét ünnepe kapcsán, olvasóink figyelmébe ajánljuk aktuális "közérzet-javító" cikkünket arról, hogy miként lehet és miért érdemes, akár többféle módon is, ötletesen újjávarázsolni lelki-szellemi hangulatunkat is, csupán egy kis figyelemmel és némi idővel, ami nem pénzkérdés, csak egy kis hangulatfokozó törődés, amely harmóniában lesz az ünneppel, merőben "színnel-lélekkel"...

              A világot egyre inkább terhelő fogyasztói irány, a "mindegy, hogy szükséges-e vagy sem, de ha éppen bármilyen ünnep van, hát adjuk el” elve ugyan elsődlegesen anyagi síkot céloz, de mivel ezen reklámhatások a tudatunkra és pszichénkre egyaránt hatnak, ezért ha nem figyelünk jól a sugalmazásokra, komoly befolyással bírhatnak mentális stabilitásunkra.
Családunkban, munkahelyünkön, társas környezetünkben gyakran fellelhető az a lappangó feszültség, amit a „ha nekem nincs, kevesebbet érek” érzet képes okozni, ami ha teret kap, akkor egy stresszes, kibillent önértékelési állapotot generálhat kicsik és nagyok életében egyaránt. Így, most is sok múlik azon, hogy gondolatainkkal, belső programozásunkkal, ötleteinkkel, tevőleges kreativitásunkkal, mennyire vagyunk képesek elkerülni ezt a nyomást, vagyis, hogy mit engedünk be és mit hozunk létre, hogy mivel és miért „tápláljuk” életterünket rajtunk múlik, tehát úgy a kedélyünk,  miként az ünnep emelkedettségének egyensúlya megtartható egy kis törődő figyelemmel.

BIZTOS, hogy ERRŐL KELL SZÓLNIA?                                        VAGY INKÁBB ERRŐL?

Tehát az ÜNNEP nem a fogyastási cikkek levadászásáról szól, hanem a történések emlékezetéről, a természet ÚJ ÉLET alapjának minőségeiről, benne az apró örömök, a tudatosan átélt mini-érzetek, kellemes élmények megéléséről, mert a tavasz, és benne a HÚSVÉT újraéledő ünnepe, ezt kiválóan támogatja.
Mert vannak olyan természet-adta, pénztárcakímélő ötletek, amikkel igen sok színes-kellemes energiát biztosíthatunk magunknak, de hogy mivel, miként és mit tehetünk magunkért és családunkért, hogy lelki érzeteink jobbá legyenek, azt az alábbiakban vesszük sorra, amely analóg a honi hagyományok jó részével is, nem véletlenül.


A tavasz, mint az újjászületés, kiáramlás, feltöltődés időszaka, rengeteg apró jelzéssel segít a maga természetes módján: nem válogat a személyek között, nem szab feltételt, nem vár viszonzást, csak adja, ajándékozza derűs önmagát, ami így, befogadó figyelmünkön múlik és nem pénz kérdése, hiszen nyújt nekünk:   - kellemes, pasztell fényeket, derűs színeket, üde illatokat, éltető madárdalt, ébredő zümmögést, amik mind-mind töltekezésre alkalmas források. Tehát ha ezekre tudatosan figyelünk napközben, majd sorra vesszük a kellemeket reggel, induláskor, majd az esti lefekvéskor összegzésként is, meglátjuk, mennyi pozitív érzetettel vett körül ma minket az Élet.

Mivel a hidegek elvonultak, a nehéz, vastagabb ruhaneműk helyett, már viselhetünk könnyebb, színesebb, lazább textíliákat. Váltsunk tudatosan világosabb árnyalatokra, keressünk elfekvő kiegészítőket, amik eddig téli álmukat aludták, így azok, most újaknak fognak hatni. Pl.: könnyed kendőket, lazább cipőket, élénkebb ékszereket, harisnyákat, táskákat, nyakkendőket, stb. – attól függően, hogy napi dolgaink mit engednek. Támogassuk belső derűnket, hogy az harmóniában lehessen egész napi külsőnkkel, így önbizalmunkat, lelki egyensúlyunkat is alakítva vállaljuk, éljük meg egyediségünket, szabad döntéseink lehetőségét.

És váltsunk otthon is: egy-egy kisebb ünnepi terítő, lágy, könnyű függöny, vázába tett illatos, friss csokor, színben a helyiséggel harmonizáló tavaszi dekoráció, falikép elhelyezésével, a falakon belül is üdébbé tehetjük lakótereinket. A már nem üzemelő fűtőtesteket átváltoztathatjuk egy térben harmonizáló kis polccá, amelyre rátekintve, újabb vizuális energiát vehetünk magunkhoz, nap mint nap.
Húsvéti kellemként, megterhelőbb anyagi beruházás nélkül is, egy-egy tavaszias szalvéta, néhány apró dekor-termék, pár szál felöltöztethető barkaág, egész otthonunknak és így, ezzel családunknak is szemnek-léleknek vonzó hangulatot teremthet.

A szépség, tisztaság és kellem, mint harmónia megléte fokozza komfortérzetünket, bíztat és nyugtat is, így társas együttléteink békéjére is jótékony hatással lehet, amely kihat a későbbi időkre is, így körbeérve, újabb megerősítő, kellemes érzeteket biztosíthat:
- a gyermekszobában is érdemes most hangsúlyosabban néhány kedves báránykát, nyuszifigurát az ágy mellé elhelyezni, ezzel ébredéskor, lefekvéskor, a kicsinyek lelke is, már várakozással telve hangolódik rá az izgalmas, locsolkodós napra, hiszen számukra az Ünnep még erről szól. Húsvét hétfőn érdemes családostul kimenni egy ligetes kertbe, a közeli játszótérre vagy parkba, ahol az élelmes „nyuszi-szülők”, előre elrejthetnek pár hímes és csoki-tojást, amit a kicsik óriási örömmel, segítő „hideg-meleg” játékkal, komoly lelkesedéssel gyűjthetnek be kis kosárkáikba, de rossz idő esetén, a lakásban is eljátszható ez a vidám kincskeresés.

És még és még:
- cseréljünk ágyneműt, váltsunk törülközőt, szellőztessünk gyakran, engedjük beáramlani a várva-várt fényt, tisztítsuk meg a tükröket, vitrineket, ezzel is tudatosan fokozva a derű érzetét, amely növelésével lelki tisztaságunk, belső nyugalmunk is tovább erősíthető
- válasszunk egy keveset a már elérhető friss zöldségekből, gyümölcsökből, adjunk pár percet befogadásukra, szagoljuk, tapintsuk, simítsuk meg felületeiket, engedjük, hogy a természet végre minden módon kényeztesse érzékszerveinket ropogós, lédús, illatos kínálatával.
- már a készülődéskor, főzés, takarítás közben is hallgathatunk lágy, üdén ringató zenéket, (pl. a XX. sz eleji szerzők művei között sok ilyen található), amelyek így, tovább színezhetik ünnepi ráhangolódásunkat
- majd sétáljunk ki a szabadba, piknikezzünk a természetben, a sonka-tojás-zöldség összeállítás alkalmas is erre, közben szemlélődjünk a felszabadult gyermekek és kergetőző kutyusok jókedvén, vegyük észre a nyiladozó rügyeket, a felhők pajkos játékát, szívjuk magunkba a langyos tavasz bódító áramlatait
- hitünk szerint, adjuk meg az Ünnepnek járó belső elcsendesedés idejét is aszerint, hogy ki, milyen közegben éli ezt meg legszívesebben. Szellemi jelenünkkel is csatlakozzunk annak emelkedettségéhez hálával, empátiával, meditációval, imával, amit akár a szabadban, egy padon ülve, akár egy gyülekezeti alkalmon, párunkkal, gyermekünkkkel, barátainkkal, családtagjainkkal, vagy egy számunkra nyugodt közegben, bárhol, önmagunkkal kettesben is megélhetünk. "Az ige testté lett" tanítja az Írás, tehát a lélek üzenete gondolattá formáltan, majd szóban is megerősítve, életünk ÉLŐ részévé fog válni. (Még, ha nem hiszünk benne, ez akkor is egy energetikai együttható, amely akkor is működik, ha nem figyelünk rá tudatosan, de úgy is fog hatni: vagylagosan.)

Összegezve tehát: - adjunk minőségi "én-időt" és "társas-időt" magunknak, magunktól, magunkért…- hozzuk létre, teremtsük meg mindazt, ami nem pénzkérdés…
- éljük meg teljes jelenléttel az adott pillanatok örömét, merüljünk el egy piciny élmény hatalmas ajándékában nem feledve azt, hogy ha látásunk, hallásunk, ízlelésünk, tapintásunk vagy szaglásunk hiányával élnénk, mekkora vesztesek volnánk?... – míg így, komoly nyertesei vagyunk megannyi éltető csodának.
(Mikor, miként és kinek is köszöntük meg ezt legutóbb?) 

A néhány praktikus, kreatív ötlet a fotókon, az alábbiakból állt össze, elhanyagolható anyagi ráfordítással, hiszen a Föld már egyre kevésbé képes a feleslegesen megvásárolt majd kidobott termékeket eltüntetni:

- kilós dekor-anyagok, függönydarabok, terítők / újrahasznosított elemek: 100-800 Ft
- húsvéti dekor-termékek (charity boltokból): 200-500 Ft (ismét zöld, recycle elemek)
- tisztogatás, élményteli elrendezés, kreatív alkotás: 0-0 Ft (És az ablaktisztítás remek kardió-program, amit nem egy izzadtságszagú konditeremben végeztünk el ismét csak kiadások árán.)

A bennünket lelkileg is erősítő tavaszi alapszínek szimbolikus analógiái:  

- a FEHÉR: a tisztaság, a rend, az újjászületés, újrakezdés, az ünnepélyesség, a kisbárányok és a Jézust is szimbolizáló liliom sajátja, az éltető friss levegő, kontúros felhők fodra, a tavaszban meginduló patakok habja, a „tiszta lap” lehetősége, akár önmagunk, akár mások számára, a megbocsátás, tisztánlátás segítője
- a SÁRGA: a Nap sugárzó derűje, a kikelő nárciszok, krókuszok, fréziák, réti kisvirágok megannyi árnyalata, a hajnali dér nagyítója, a vitalitás, a melengető életenergia megtartó tüze, a tojás sárgájában is a Nap, mint életközpont színe, egyben mint életcsíra jelenléte, a tevőleges szándékok szabadon születő lehetősége, a kreatív ötletek, megoldások támogatója
- a ZÖLD: a frissesség, a földből kibúvó életek természetessége, a pihetető nyugalom, a szívbéliség, a nyitott, elfogadó jellegek segítője, a remény és a bizalom, a föld biztonságának hordozója, a rügyek alapszíne, így, a születés szimbólumának zsengesége

- a PASZTELL ÁRNYALATOK: a gyümölcsfák virága, a kedves és szelíd hajnalok simogató bársonya, a naiv, ártatlan rácsodálkozás, a gyermeki játékosság, a szolid üdeség visszafogottsága, az egyszerűség és jámborság (bárányok, nyulak) sajátja
- az ARANY: a mindenkori emelkedettség, nagyság, a különlegesség, a Nap meleg és szikrázó fénye, a királyi jelenlét (pl. Jézus feltámadása) ünnepi jelenléte, a Nap életserkentő és megtartó, melengető, de már éteri közelsége, isteni minőség, a ritkaság különlegessége, egyedisége

A cikket írta és szerkesztette, a dekorációs fotókat készítette:

Pápai Ildikó önismereti szimbólumelemző, stílus-és színtanácsadó

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

HÚSVÉTI szimbólumelemző írásaink „FÉNNYEL-LÉLEKKEL”:
HÚSVÉTI SZIMBÓLUMOK „FÉNNYEL-LÉLEKKEL”
A TEST KENYERE - A KENYÉR TESTE...

HÚSVÉTI verses, zenés, képes összeállításaink „HITTEL-LÉLEKKEL”:
     HÚSVÉT /4      HÚSVÉT /3        HÚSVÉT /2

Kapcsolódó ünnepi összeállításaink „SZÍNNEL-LÉLEKKEL”:
TOJÁSTESZT- ÖNISMERETI JÁTÉK

A LEGKISEBBEK ÖRÖMÉRE:

GYERMEKVERSEK HÚSVÉTRA „RÍMMEL-LÉLEKKEL”


(A honlapon található anyagok másodközlése vagy azok részeinek felhasználása, csak a szerzők írásos hozzájárulásával, a források pontos megjelölésével publikálhatók.)