Szakembereink cikkei:

HÚSVÉTI LÉLEKTÁPLÁLÓ PRAKTIKÁK
"színnel-lélekkel"


Húsvét ünnepe kapcsán, olvasóink figyelmébe ajánljuk aktuális "közérzet-javító" cikkünket arról, hogy miként lehet és miért érdemes, akár többféle módon is, ötletesen újjávarázsolni lelki-szellemi hangulatunkat is, csupán egy kis figyelemmel és némi idővel, ami nem pénzkérdés, de merőben hangulatfokozó törődés, amely harmóniában lesz az ünneppel, érzeteinkkel, "színnel-lélekkel"...

              A világot egyre inkább terhelő fogyasztói irány, a "mindegy, mi az, ha ünnep van, hát adjuk el” elve ugyan elsődlegesen anyagi síkot céloz, de mivel ezen reklámhatások a tudatunkra és pszichénkre is egyaránt hatnak, ezért ha nem figyelünk jól a sugalmazásokra, komoly befolyással bírhatnak mentális stabilitásunkra.

Családunkban, munkahelyünkön, társas környezetünkben gyakran fellelhető az a lappangó feszültség, amit a „nekem nincs, akkor kevesebbet érek” érzet képes okozni, ami ha teret kap, akkor szorongó, kibillent önértékelési állapotot generálhat kicsik és nagyok életében egyaránt.
Így, most is sok múlik azon, hogy gondolatainkkal, belső programozásunkkal, ötleteinkkel, tevőleges kreativitásunkkal, mennyire vagyunk képesek elkerülni ezt a nyomást, vagyis, hogy mit engedünk be és mit hozunk létre, hogy mivel és miért „tápláljuk” életterünket.

Rajtunk múlik tehát az ünnep otthoni emelkedettségé, amely némi törődő figyelemmel idén is megteremthető "színnel-lélekkel".
De mielőtt a kreatív énünké lehet a főszerep, mérlegeljünk tudatosan is:

BIZTOS, hogy ERRŐL KELL SZÓLNIA?                                        VAGY INKÁBB ERRŐL?

Tehát az ÜNNEP nem a fogyasztási cikkek levadászásáról szól, hanem a történések emlékezetéről, a természet ÚJ ÉLETÉNEK minőségeiről, benne az apró örömök, a tudatosan átélt mini-érzetek, kellemes élmények, a hála megéléséről, mert a tavasz és benne a HÚSVÉT újraéledő ünnepe, ezt hívja és támogatja.
Nem az anyagi javaké a főszerep most sem, miként máskor sem...- viszont vannak olyan természet-adta, pénztárcakímélő ötletek, amikkel sok színes-kellemes élményt, vagyis életenergiát biztosíthatunk magunknak.
Hogy mikkel, miként és mit tehetünk magunkért, azt az alábbiakban némileg körüljárjuk, amely megfelel a honi hagyományok jó részének, nem véletlenül.


A tavasz, mint az újjászületés, kiáramlás, feltöltődés időszaka, rengeteg apró jelzéssel segít a maga természetes módján: nem válogat a személyek között, nem szab feltételt, nem vár viszonzást, csak árasztja, az élőknek ajándékozza derűs önmagát, ami így, befogadó figyelmünkön múlik és nem pénz kérdése, hiszen nyújt számunkra: - kellemes, pasztell fényeket, derűs színeket, üde illatokat, éltető madárdalt, ébredő zümmögést, amik mind-mind érzeti töltekezésre alkalmas források. Tehát ha ezekre tudatosan figyelünk folyamatosan, meglátjuk, mennyi pozitív érzetettel vett körül ma minket az Élet.

Mivel a hidegek elvonultak, a nehéz, vastagabb ruhaneműk helyett, már viselhetünk könnyebb, színesebb, lazább textíliákat. Váltsunk tudatosan világosabb árnyalatokra, keressünk elfekvő kiegészítőket, amik eddig téli álmukat aludták, így azok, most újaknak fognak hatni. Pl.: könnyed kendőket, lazább cipőket, élénkebb ékszereket, harisnyákat, táskákat, nyakkendőket, stb. – attól függően, hogy napi dolgaink mit engednek. Jót tehet egy frissítő hajvágás, tehát támogassuk belső derűnket külső figyelemmel, így dúsíthatjuk önbizalmunkat, lelki egyensúlyunkat is, ha tudottan élénkítjük egyediségünket, szabad döntéseink lehetőségeit.

És váltsunk otthonainkban is: egy-egy kisebb ünnepi terítő, lágy, könnyű függöny, vázába tett illatos, friss csokor, színben a helyiséggel harmonizáló tavaszi dekoráció, falikép elhelyezésével, a falakon belül is üdébbé tehetjük lakótereinket. A már nem üzemelő fűtőtesteket átváltoztathatjuk egy térben harmonizáló kis polccá, amellyel újabb vizuális energiát vehetünk magunkhoz, nap mint nap.
Húsvéti kellemként, megterhelőbb anyagi beruházás nélkül is, egy-egy tavaszias szalvéta, néhány apró dekor-termék, pár szál felöltöztethető barkaág, egész otthonunknak és családunknak is szemnek-léleknek vonzó hangulatot teremthet.

A szépség, tisztaság kelleme, a harmónia megléte fokozza komfortérzetünket, bíztat és nyugtat is, így társas együttléteink békéjére is jótékony hatással lehet. Ez kihat a későbbi időkre is, így körbeérve, újabb megerősítő, kellemes érzeteket biztosíthat:

- a gyermekszobában is érdemes most hangsúlyosabban néhány báránykát, nyuszifigurát az ágy mellé elhelyezni, ezzel ébredéskor, lefekvéskor, a kicsik lelke is, már várakozással telve hangolódik rá az izgalmas, locsolkodós napra, hiszen számukra az Ünnep még erről szól. Érdemes sétát tenni egy szép zöld térben, ahol az élelmes „nyuszi-szülők”, előre elrejthetnek pár hímes és csoki-tojást, amit a kicsik majd nagy örömmel, segítő „hideg-meleg” játékkal, lelkesedve gyűjthetnek be kosárkáikba. (Rossz idő esetén, a lakásban is eljátszható ez a vidám kincskeresés.)

És még és még:
- cseréljünk ágyneműt, váltsunk törülközőt, szellőztessünk gyakran, engedjük beáramlani a langyos fényt, tisztítsuk meg a tükröket, vitrineket, ezzel is tudatosan fokozva a derű érzetét, amely növelésével lelki tisztaságunk, belső nyugalmunk is tovább erősíthető.

Válasszunk a már elérhető friss zöldségekből, gyümölcsökből, adjunk pár percet befogadásukra, szagoljuk, tapintsuk, simítsuk meg felületeiket, engedjük, hogy a természet végre minden módon kényeztesse érzékszerveinket ropogós, lédús, illatos kínálatával.
Már a készülődéskor, főzés, takarítás közben is hallgathatunk lágy, üdén ringató zenéket, (pl. a XX. sz eleji szerzők művei között sok ilyen található), amelyek így, tovább színezhetik ünnepi ráhangolódásunkat
- piknikezzünk akár saját kertünkben, vagy a természetben, a sonka-tojás-zöldség összeállítás alkalmas is erre, közben szemlélődjünk a felszabadult gyermekek és kergetőző kutyusok jókedvén, vegyük észre a nyiladozó rügyeket, a felhők pajkos játékát, szívjuk magunkba a langyos tavasz bódító áramlatait. (Ha tehetjük, inkább magunk süssünk valami egészséges süteményt, mint készen vegyünk tartósított utánzatot.)

Hitünk szerint, adjuk meg az Ünnepnek járó belső elcsendesedés idejét is aszerint, hogy ki, milyen közegben éli ezt meg legszívesebben. Szellemi jelenünkkel is csatlakozzunk annak emelkedettségéhez hálával, empátiával, meditációval, imával, amit akár a szabadban, egy padon ülve, akár egy gyülekezeti alkalmon, párunkkal, gyermekünkkkel, barátainkkal, családtagjainkkal, vagy egy számunkra nyugodt közegben, bárhol, önmagunkkal kettesben is megélhetünk. "Az ige testté lett" tanítja az Írás, tehát a szellem és lélek iránya gondolattá formáltan, majd szóban is megerősítve, életünk ÉLŐ részévé fog válni. (Még, ha nem hiszünk benne, ez akkor is egy energetikai együttható, amely akkor is működik, ha nem figyelünk rá tudatosan, de a figyelem energia, így az dúsul, aminek energiát adunk magunk is.)

Összegezve: - adjunk minőségi "én-időt" és "társas-időt" is, magunknak, magunktól, magunkért…- hozzuk létre, teremtsük meg mindazt, ami nem pénzkérdés…
- éljük meg teljes jelenléttel az adott pillanatok örömét, merüljünk el egy piciny élmény hatalmas ajándékában nem feledve azt, hogy ha látásunk, hallásunk, ízlelésünk, tapintásunk vagy szaglásunk hiányával élnénk, mekkora vesztesek volnánk?... – míg így, komoly nyertesei vagyunk megannyi éltető csodának.
(Mikor, miként és kinek is köszöntük meg ezt legutóbb?) 

A néhány praktikus, kreatív ötlet a fotókon, az alábbiakból állt össze, elhanyagolható ráfordítással, hiszen a Föld már egyre kevésbé képes a feleslegesen megvásárolt majd kidobott termékeket eltüntetni:


- kilós dekor-anyagok, függönydarabok, terítők / újrahasznosított elemek: 100 - 800 Ft
- húsvéti dekor-termékek (charity boltokból): 200-500 Ft (újra hasznos, recycle darabok)
- tisztogatás, élményteli elrendezés, kreatív alkotás: 0-0 Ft (És az ablaktisztítás remek kardió-program is, amit nem egy izzadtságszagú konditeremben végeztünk el, ismét csak felesleges kiadások árán.)

A bennünket lelkileg is erősítő tavaszi alapszínek szimbolikus analógiái:  

- a FEHÉR: a tisztaság, a rend, az újjászületés, újrakezdés, az ünnepélyesség, a kisbárányok és a Jézust is szimbolizáló liliom sajátja, az éltető friss levegő, kontúros felhők fodra, a tavaszban meginduló patakok habja, a „tiszta lap” lehetősége, akár önmagunk, akár mások számára, a megbocsátás, tisztánlátás segítője
- a SÁRGA: a Nap sugárzó derűje, a kikelő nárciszok, krókuszok, fréziák, réti kisvirágok megannyi árnyalata, a hajnali dér nagyítója, a vitalitás, a melengető életenergia megtartó tüze, a tojás sárgájában is a Nap, mint életközpont színe, egyben mint életcsíra jelenléte, a tevőleges szándékok szabadon születő lehetősége, a kreatív ötletek, megoldások támogatója
- a ZÖLD: a frissesség, a földből kibúvó életek természetessége, a pihetető nyugalom, a szívbéliség, a nyitott, elfogadó jellegek segítője, a remény és a bizalom, a föld biztonságának hordozója, a rügyek alapszíne, így, a születés szimbólumának zsengesége

- a PASZTELL ÁRNYALATOK: a gyümölcsfák virága, a kedves és szelíd hajnalok simogató bársonya, a naiv, ártatlan rácsodálkozás, a gyermeki játékosság, a szolid üdeség visszafogottsága, az egyszerűség és jámborság (bárányok, nyulak) sajátja
- az ARANY: a mindenkori emelkedettség, nagyság, a különlegesség, a Nap meleg és szikrázó fénye, a királyi jelenlét (pl. Jézus feltámadása) ünnepi jelenléte, a Nap életserkentő és megtartó, melengető, de már éteri közelsége, isteni minőség, a ritkaság különlegessége, egyedisége

A cikket írta és szerkesztette, a dekorációs, illusztráló fotókat készítette:

Pápai Ildikó önismereti szimbólumelemző, stílus- és színtanácsadó

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TOVÁBBI ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉSEINK:

HÚSVÉTI szimbólumelemző írásaink „SZÍNNEL-LÉLEKKEL”:

A HÚSVÉTI ÜNNEPKÖR SZIMBÓLUMAIRÓL...

A TEST KENYERE - A KENYÉR TESTE...

HÚSVÉTI verses, zenés, képes összeállításaink „HITTEL-LÉLEKKEL”:
           HÚSVÉT /2  
                                           HÚSVÉT /3     
                                                                          HÚSVÉT /4       

HÚSVÉTI videó-összeállításaink "FÉNNYEL-LÉLEKKEL"

ÁLDOTT ÜNNEPET "HITTEL-LÉLEKKEL”                                   

A KÁLVÁRIA ÁLLOMÁSAI...

FÉNYTELI ÜNNEPET!

Kapcsolódó ünnepi összeállításaink „KÉPPEL-LÉLEKKEL”:

TOJÁSTESZT- ÖNISMERETI JÁTÉK

A LEGKISEBBEK ÖRÖMÉRE:
GYERMEKVERSEK HÚSVÉTRA „RÍMMEL-LÉLEKKEL”

 (A honlapon található anyagaink (saját írások, fotók, videók stb.) jogi védettség alatt álló szellemi termékek, ezért azok másodközlése vagy bármely részletének felhasználása, kizárólag a stúdió írásos hozzájárulásával publikálható, míg a megosztások kizárólag a honlap vagy a FB oldal pontos forrás-linkjeinek megadásával tehetők közzé. Értékeljük, ha Ön is tiszteletben tartja bármely közlés hitelességét “NAP – mint nap”!)