ó - ió - ció - áció... - mert:

„NYÁR VAN NYÁR!”…
… idézzük a gyermekdal refrénjét,
hiszen annyira jó érzés beleüzenni a világba,
hogy: IGEN! – végre tele az élet élettel, fénnyel, meleggel, pihenéssel, a természet ajándékaival, akkor? Ugyan mi bajunk lehetne ennyi kellem között?

Ha komolyan vesszük a kérdést, megláthatjuk: még a várva-várt időszak is rejteget életviteli buktatókat, amiknél érdemes elidőznünk. Miként az erős napsugaraktól óvó jelzések, úgy az alábbi, tanácsadói csokor is az aktuális megelőzésben segít, csak most elsősorban lelki és mentális síkok mentén.

MI IS A NYÁR?

A Wikipédia ez írja:„… a leghosszabb nappalok és a legmelegebb időjárás jellemzi, a tavasz és az ősz között helyezkedik el.” A földművelés felől nézve, a vetés és az aratás közti időszak. A magok kikelnek, növekednek, a termések sorra színesednek. De mitől? A tápláló napmelegtől és öntözéstől, az odaadó törődéstől.

Emeljük át ezt a hasonlatot saját életünkre és nézzük meg: mi mit „vetettük” korábban? Milyen gondolatokat növesztünk nap mint nap? Jókat, pozitívokat, vagy csak negatív sóhajokat, hogy „úgysem megy, elegem van”? Az analógia felveti a kérdést: tudjuk, hogy milyen folyamatok magjait ültettük el magunkban gondolatban, szóban és tettben, így az fog-e számunkra teremni, amiben bíztunk?

Ha nem, sosem késő kigyomlálni mindazt, ami elszívja életenergiánkat. Bár ez munka, de így kiiktathatók a baljós irányok, amik eltávolítanak céljainktól. Töltsünk több időt pozitív dolgokkal, emberekkel, akikből „süt a nap”! Engedjük el gyengítő szokásainkat, viselkedésünket, mérlegeljük, milyen minőségű lelki táplálékokat veszünk magunkhoz! Ha eddig nem tettük, talán ez a megfelelő pillanat ahhoz, hogy tudatos gazdákká válhassunk.

A TÖKÉLETES PILLANAT

A nyár élményeit, szívesen osztjuk meg családunkkal, szerelmünkkel, barátainkkal, de korán elakadhatunk, ha kijelentjük, hogy nincs elég időnk/pénzünk kikapcsolódni. Egy friss statisztika szerint, az átlag-magyar hétvégénként, napi 10 órát tölt tévézéssel. Akkor miért nincs időnk és mire? Egy őszinte mérlegelés megmutathatja, mit érdemes elengednünk értékesebb célokért, így átcsoportosítva, jut és marad is. Ha ez sikerült, még ott a következő felvetés: „namonstaztánakkor”, mindennek tökéletesnek kell lennie! Ha túltervezzük, előre megszabjuk kinek, miként teljen pihenése, az nem lesz lazítás, így, elmarad az örömünk. Mert tudunk-e nyugodtan sétálni, napozni, olvasgatni, bármiben gyönyörködni, ha közben feladatokon jár az eszünk? Ha most is aggodalmainkat cipeljünk pénzről, munkáról, jövőről, közben sűrű teendőkkel töltünk ki egy vélt űrt, nem meglepő, ha belső békénk elmarad. A lét alapvető üzenete, hogy nekünk is jár a feloldódás öröme, csak úgy. Érdemes tehát a napi mókuskerekéből kiszállni és megtapasztalni a válaszban rejlő nyugalmat. Elvárások nélkül, pusztán létezni egy tökéletes pillanatban, szeretettel befogadni, átélni mindazt ami történik bennünk és körülöttünk. Ha sikerül, valódi sugárzó élmények részesei lehetünk, már egy önfeledt nyárban.

VÉGES és VÉGTELEN SZABADSÁG...

A ma emberére jellemző, hogy a nyaralás szót hallva, távoli vidékekre gondolja magát, de megfeszített alaptempója, már készülődését is túlpörögeti. Így már a cél előtt tanácstalanná válik, hogy mi is a valódi szabadság? Hogy kell csinálni és hol található? Talán kint, a nagyvilágban, vagy mégis belül, az emberben? Felmerül tehát a kérdés: egy stresszes élet, vajon képes lesz-e „gombnyomásra” ellazulni, amikor épp lehet és kell? Valójában mennyire szabad az, aki megfelelések nyomásában él, aki nyaranta is kötöttségeit, mint megtartó biztonságát keresi? Különösen üzletembereknél gyakori a „megszakított nyaralás”, mert nem, vagy alig tudnak ellazulni, hiszen az oldottság idegensége, ismét feszültségként merül bennük fel.

Pedig alapállapotként, mindenki szabadnak születik, ami nem luxus. De dönthetünk, hogy csupán pár hétre vásároljuk meg azt magunknak, vagy belső lehetőségként, folytonosan megéljük. Ez utóbbi, már a lelki kiegyensúlyozottság, az ős- és önbizalom alapja, ami akár utazás nélkül is, teljes szabadságot biztosít. Megtalálható bárhol, otthon, a természetben, egy utcaképben, bárkiben, a társ mosolyában, egy köszönésében, gyermekek érintésében, mert a ráhangolódás, a közös hullámhossz a lényeg, ami tértől, időtől függetlenül, bármikor képes szabadon együttrezegni. Elegendő ehhez a lelki kapunkat résnyire megnyitnunk, a többi már ki-be árad magától, a valódi szabadságot adó, végtelen életutazásban.

TÁBOROZÓ NAPKÖZISEK

A nyári táborok, napközik, gyakran élvezetes időtöltést jelentenek a gyerekek számára. Érdemes azonban figyelembe venni gyermekünk adottságait, képességeit, majd ezután közösen dönteni, milyen jelleg lehet a legoptimálisabb számára. Ennek hiányában, sok kisdiák gyakran úgy éli meg a programot, hogy mennie „kellett” egy helyre, ami így, inkább kényszert, sem mint vidám élményt fog jelenteni.

Fontos szempont, hogy mindig az adott életkornak, érdeklődésnek megfelelő legyen a vakációs elfoglaltság. Igen előnyös, ha a gyermek barátaival, iskolatársaival együtt mehet napközibe vagy táborba, hiszen a már meglévő kapcsolatok, támogatni fogják biztonságérzetét, hogy még sincs egyedül egy ismeretlen közegben. 

GYÜMÖLCSÖZŐ HAGYOMÁNYOK

Sok unoka tölti a nyarat nagyszülőknél, ahol gyakori az unalom, ha nincs a közelben egykorú játszótárs. Ilyenkor is érdemes a családnak előre, közösen átbeszélnie, mik azok az ötletes elfoglaltságok, amik érdekességet jelenthetnek a ma gyermekének. Az idősebbek életvezetési mintái jó alapok lehetnek arra, hogy pl. egy valódi piacon mit, mikor, miért érdemes vásárolni, amit együttes sütés-főzés, gyümölcs-elrakás, kovászolás, stb. követhet. Ezzel megmentünk átadható fortélyokat, praktikákat is, de beavathatók az unokák korabeli, egyszerűbb társasjátékokba is. Városi gyerekeknek, élményt adhat vidéken a kerti munkák, állatok ellátása, szintén a felelősségteljes gondoskodás gyakorlásaként, életkornak való kisebb feladatokkal. Eközben hagyományaink, népdalok, népművészeti szimbólumok közös felfedezése is örömteli lehet, amellyel így, kreatív és kulturális értékeinket is tovább éltethetjük.

Ó, IÓ, CIÓ, ÁCIÓ… - gép előtt zajlik a vakáció?

A vakáció idején, a szülőknek olykor nehéz biztonságos elfoglaltságot találniuk csemetéik számára. Érdemes átgondolnunk, hogy az otthon maradók esetében, miként állunk a PC játékok hatásaival?
Egy hazai kutatás szerint, a számítógéppel töltött idő, segítheti is pihenésünket, de egyben kimerítő is lehet. Limitált keretek mellett, fokozza a figyelmi teljesítményt, a játékidők javíthatják a koncentrációt a tanévvégi állapothoz képest. Ugyanakkor, napi 4 órányi használatnál fennáll a veszélye annak, hogy a felhasználó nem piheni ki magát a nyár folyamán. Fontos tehát, hogy rossz időben is érdemes mértékkel és változatosan alakítani a benti játékokat. Vizsgálati eredmények igazolják, hogy idegrendszerünk a természetben funkcionál a legjobban, a sokféle növényi zöld, kert, erdő, táj közegében. És bár, a számítógép-játékok segíthetnek a felgyülemlett stresszt levezetni, érdemes a szünidő kinti-benti egyensúlyát, fizikailag és szellemileg is, változatosra terveznünk. (Tóth Dániel pszichológus, PC-játék szakértő.)

FELHŐTLEN NAPOK…

A nyaralás, túl a feltöltődésen, viták, konfliktusok forrását is jelentheti. Kivédésére, a nyugati tudományt a keleti tanításokkal ötvöző integrál-pszichológia, három alapot tart fontosnak: egy élmény teljes lehet, ha egyszerre szép (szubjektív), közösen (kollektív) és igaz (objektív) is. Az eltérő igények tolerálásával –hiszen kinek, mi a szép, egy naplemente, a városnézés vagy a horgászat-, elfogadva mások szempontjait, mindenki egyformán fontosnak érzi majd magát. Ez az empátia, már maga a család, a közösség jósága, hiszen megértéssel, az emberi kapcsolatok fejleszthetők. De a „szép” és „jó” mellett, fennáll még a tárgyilagos mérlegelés szüksége is, pl. az anyagi, tér- és időbeni kérdések alapozása. A célok reális kitűzésével, szintén felhőtlenné válhatnak napjaink, hiszen az egyéni SZÉP, JÓ társaságban, IGAZi feltöltődést adhat már stabilan, akár egy háromlábú horgász-szék biztonsága, ami velünk lehet a nyaralás során, így is.

A STÍLUS, MINT NÉVJEGY

Üdülőhelyeken, utazások közben, kempingekben, a nyitott közösségi terek okán is, hamar alakulnak ki kötetlen beszélgetések. A tegnap még idegenek, esténként már egy-egy ital mellett, közös programokban vesznek részt, így barátságok, bizalmas kapcsolatok szövődnek. Jó alkalom ez arra, hogy önmagunk és mások kommunikációját is megfigyeljük: mivel és miként támogatjuk vagy terheljük a másikat? Érdemes ügyelnünk arra, hogy a különféle habitusú emberek, eltérő minőségű/mennyiségű információra vevők, és más-más stílusban oldódnak. Mélyebb ismeret hiányában, egy jó szándékú kérdés is lehet kellemetlen, míg az elmaradó, őszinte érdeklődés hiánya is fájó pont lehet. A harmonikus egyensúlyt ilyenkor is a külső-belső figyelem teremtheti meg, tehát akkor lehet nyugodt nyaralásunk, ha tiszteletben tartjuk egymás igényét, határait. Így várhatóan, példaértékünk másban is megteremti a kölcsönös empátiát, hogy minőségi időket tölthessünk együtt, egymással, egymásért is. (Pápai Ildikó szocioterapeuta, stílustréner)

ALLERGIA: ha a lehetőség is NYÍLIK…

Nyáridőn sok növény virágzik és szórja pollenjeit, ami kellemetlen az erre érzékenyek számára. Gyakori kérdés, hogy mit ér a virágos rét, ha csak képről vagy zárt autóból tudjuk megcsodálni, mert közvetlenül viszonyban heves, allergiás tüneteket produkálunk? A gond ismerős lehet, de tudjuk-e, hogy milyen elméletek állnak a kialakulás hátterében?

Az orvostudomány szerint, a gének és/vagy a legyengült immunrendszer felelős, a pszichológia az egyén önmaga ellen fordított agressziójáról beszél, míg a spirituális tanok, előző életek gyökereibe helyezik az alapot. A testi tünetek lelki okainak kutatói szerint, hátterében a nagyfokú agresszió és az egyén fokozott érzékenysége közötti konfliktus áll, vagy egy emlékbeli, korábban történt megrázó élmény vetülete a reakció. De vajon melyik megközelítés lehet igaz?
Aki allergiától szenved, az megoldást keres, nem csak válaszokat…- így a többféle alternatív megoldás mentén, az integrál szemlélet a meglévő módszerek mellett nyit egy új, hatékony lehetőséget az allergia lelki alapú megszüntetésére. Hogy a nyár, valóban oldott és felszabadult élmény lehessen, erdőn–mezőn.

A FÉNY, mint SEGÍTSÉG

A természetben való lét, hasznos társ lehet látásjavító szemjóga gyakorlatok végzésére is. A nyári kirándulásokon, a közös gyakorlás vidám perceket adhat a családnak, míg őszre, szemeink erősebbé válhatnak, akár kisebb dioptriajavulással.
Menete: nyugtassuk meg tekintetünket a távoli horizonton, vegyünk mély lélegzetet, hagyjuk a levegőt áramolni testünkben. Pár perc múlva, nézzünk egy közeli pontra, majd ismét a messzeségbe. Fontos, hogy ne erőltessük szemizmunkat, hanem lazítsuk el. Végezzük, amíg jól esik, majd dörzsöljük össze kezeinket, ha átmelegedtek, hajlítsuk meg csésze alakban és így, tenyerünkkel fedjük be csukott szemeinket. (palmírozás.) Vigyázzunk, ne nyomjuk meg a szemgolyókat és zárjuk ki legtöbb fényingert, gondolati problémát. Gerincünk legyen egyenes, izmaink lazák, légzésünk lassú, egyenletes. A szempihentetés után, fejünket tartsuk egyenesen, nézzünk jobbra, balra, föl, le, majd ismét tenyerezzünk kicsit. A természetes mód eredménye, kisebb dioptria és tisztább látás, ki- és befelé egyaránt…EMLÉK-KÉP...

Manapság egyre több képet készítünk élményeinkről, fényképezőgéppel vagy mobiltelefonnal. Így van ez nyaraláskor is, ami jó dolog, mert a kép, később is felidézhet egy tartalmas pillanatot, vagy akár, a teljes élményt is. Ősszel meghívhatunk rokonokat, barátokat, akikkel megoszthatjuk kiválogatott, számítógépünkre átmentett képi élményeinket, így esősebb időkben, magunknak és másoknak is, újabb örömteli órákat, pozitív programot szervezhetünk. Figyelmesen áttekintve, a fotók részletei pedig olyan rejtett üzenettel is bírhatnak, amiket a készítés pillanatában, talán nem is vettünk észre. Az emlék, mint kép, lényeges rátekintést enged önmagunkra is, ami önismeretünket, vizuálisan is tovább fejlesztheti.

Fotók: Pápai Ildikó és Facebook

A honlapon megjelenő írások bármely részének másolása, kizárólag a stúdió engedélyével, illetve a pontos forráslink megjelölésével tehetők közzé bármely egyéb felületen. Köszönjük!

***
Amennyiben felmerülő kérdése, véleménye született a fenti cikk-csokor kapcsán, úgy azt
-regisztrációt követően- írásban, már itt is megoszthatja az alábbi "HOZZÁSZÓLÁS" linkre kattintva, vagy hozzáírhat a cikk FB posztjában.