HOGYAN LEHETNÉNK ÖNAZONOSAK itthon IS a Finn módszerrel?Az Élet mindenkinek, mindenkiben tartogat valami varázslatos egyediséget...- valamit, ami belülről fakadó és sajátos: egy olyen egyéni irányultságot, ami a miénk, ami vonz, ami tetszik, amiben feloldódunk, tehát ami HÍV. És ez az a MAG, ami ha jókor és jól kel ki, a HÍV-atásunkká lehet. És ha ezt már kiskorban elkezdjük értékelni, tisztelni és fejleszteni, akkor jó irányba halad az életünk, mert az örömteli lesz attól, hogy a MAG kikel és felnő, majd ennek MEGÉLÉSE, örömöt okoz számunkra és így, valóban, abban leszünk a legjobbak, ami leginkább a miénk. Vajon mennyire lehet ez így élhető és hiteles? Nagyon...

Sok tanítás szól arról, hogy LÉGY ÖNMAGAD, hogy legyünk JELEN a JELENBEN, az adott pillanat kellemében tudottan is. De hogy kell ezt érteni és megcsinálni?
Ha azzal foglalkozunk, ami számunkra KELLEMES és JÓ érzés és ha az lesz a munkánk IS, amihez tényleg eredendően van közünk (tehetség, adottság, képesség, készség...), akkor soha nem kell fáradozva dolgoznunk, mert azzal telik majd az életünk, ami belül már kész, ami alapvetően a saját legességünk, amiben a legjobban jól vagyunk, ami a legközelebb áll hozzánk, amivel boldogan tudunk azonosulni. Legyen az humán vagy reál alapú, elmét vagy érzékeket használó irány, teljesen mindegy: a lényeg, hogy ahhoz legyen közünk, ami a saját MAG-gal azonos, így az életünk íve oldottan és folytonosan, egy emelkedett FLOW áramlásban telik majd, békésen, kettesben ÖN-MAGunkkal.

Nos? Hogy tetszik az ilyen ÉLET és miért lehet ennyire fontos az önazonos hiteles élet,
amely stresszektől, nyomáskényszerektől, elvárásoktól, kényszerű megfelelésektől mentes is lehetne? Képzeljük el, hogy ez már kisiskolás korunktól a sajátunk...- vajon miként, mivé változott volna a jelenünk?
Képzeljük el, amikor pl. egy magát balerinának álmodó kislánynak nem a kognitív deriválás vizsgája okoz majd szorongást, amikor egy "tűzoltó leszek" kisfiú nem fog zavartan, dühösen duzzogni egy énekórán, ha az számára "ciki" és emiatt félelmetes is,  amikor ki-ki bátran, nyitottan abba az irányba ívelhet felfelé, ami őt eleve vezeti, készteti. Nos, hogy tetszik?

A finnek úgy látták, ez nagyon FONTOS SZEMPONT: ezért feldolgozták a kérdést és megcsinálták, hogy igen, SZABAD sőt, fontos egy még fejlődésben lévő gyermeknek megkeresnie és megtalálnia önMAG(j)át. Tét nélkül, nagy figyelemmel és mivel ez remek és boldog eredményeket hozott, így ezt éltetik, tartják alapnak és ezt támogatja oktatási rendszerük IS. PÉLDAÉRTÉKŰ szempontok minden téren. Szabad lehetőségekkel, padhoz szögezett napi 6-8 órák helyett, fárasztó ingázások és leckék helyett, lelki traumák és mentális nyomorgatások helyett, inkább sokféle életterület "kóstolójával", oldott kipróbálásával, sok mozgással, közösségi térrel és programmal, így csodás élménnyekkel színesítik a diákok életét.
(...- és ne felejtsük el, hogy a gyermekek azért is mozognak ösztönösen rengeteget, mert a testükhöz képest arányosan még nagy fej vérárama, folyamatosan igényli a friss oxigén bevitelt is, amit a sok mozgás generál... - a szerk.)

LÁSSUK HÁT! :) - és kövessük, ha tehetjük...- de mindenek előtt, értsük meg:
- jó szakember abból lesz, aki azzal foglalkozik, ami őt eleve hívja..- az a HÍVatás lesz számára igazán élhető és boldog, aminek alapkészletét már lehozta MAGával.
- az a társadalom fog nyugodtan és JÓL ÉLNI, amelynek lakossága ilyen emberekből áll. - aki önazonosan tud élni, az BOLDOGAN indul munkába,
mert azt nem zsigereli ki egy megélhetési nyomás.
- akinek hiteles KÉPE van önMAGáról, az lesz valóban KÉPes egyéni KÉPességeit jól és boldogan kapacitálni
- az, aki KÉPes önmagával is jóban lenni, az JÓL VAN, és az a környezetével IS jobb kapcsolatokat képes ápolni
- az egyén jó állapota minta- és példaértékű életvitel is egyben, amely hitelességével további JÓL ÉLHETŐ, pozitív hatványokat képes generálni társadalmi közegekben is.

Szeretnénk ezt és így megélni? Akkor mondjunk erre egy határozott igent!
Vagyis: ERRE MONDJUNK IGENT!
- mert erre érdemes... - talán, mert csak erre érdemes:A cikket írta és szerkesztette: Pápai Ildikó
művészetterapeuta, önismereti- és kommunikációs tréner

Kedves Olvasó!
Ha Ön még valamiért nem tudja pontosan önmagáról, hogy milyen irányok, tevékenységek, belső késztetések a sajátjai ahhoz, hogy örömmel valósítsa meg önMAGa legbensőbb, eredendő küldetését, ezért szeretné ezt tisztábban látni, majd már örömmel megélni valódi tevékenységi területét, bejelentkezhet egy szimbólumelemzésen alapuló, egyéni önismereti konzultációra, amely nagyban segítheti ki-ki saját habitusának, belső készleteinek, küldetésének és életstílusának megfelelő HÍVatását megtalálni.

Pápai Ildikó elérhetőségei:
E-mail: pildiko@napszikra.hu

Telefon / Napszikra központi szám: +36 30 260 2906