Szakembereink cikkei: TAKÓ CSILLA

Miért szeretjük a színeket?

A színek emberekre kifejtett hatása ősidők óta ismeretes az emberiség számára.
A színek nemcsak az emberek hangulatát befolyásolják, hanem gyógyító erejük is van. A színterápiát kedvező hatása miatt már az ókorban is használták: Egyiptomban, Indiában és Kínában. A színterápia az ősi indián kultúrákban is ismert volt. Elmondható, hogy a tudományos kutatások alapján ma már elfogadják, hogy a színek rendelkeznek terápiás hatással különböző orvosi kezelési területeken. A színterápiás kezelés számos gyakorlati és tudományos tapasztalaton nyugszik. Napjainkban a színterápia kiemelkedő helyet foglal el az alternatív kezelési módszerek körében.

Minden színnek meghatározott energiaminősége, frekvencia-tartománya és hullámhossz-értéke van. A vörös szín energia nagy hullámhosszú és alacsony frekvenciájú, így bizonyos szempontból a legkevesebb energia potenciált rejti, míg a lila legrövidebb hullámhosszával és legmagasabb frekvencia-értékével a legtöbbet. Ha fényt vetítünk egy tárgyra a fotonok kölcsönhatásba lépnek a tárgyat alkotó atomokkal. Bizonyos fotonok elnyelődnek, mások visszaverődnek. Ezeket a visszaverődött fotonokat, hullámhosszakat érzékeljük színekként. A fehér fény a színek összességét foglalja magában, a fekete mindent elnyel, a fény hiányát rejti.

A színek energiáját felhasználhatjuk szervezetünk energiaszintjének növelésére, a szervezetünkben található energiaközpontok kiegyensúlyozására, vagy katalizátorként a gyógyulás elősegítésére. Ez az energia számos szempontból (pszichológiai, fizikai stb.) segítségünkre lehet.

A fény minősége rendkívül fontos a hormonrendszer számára. Tapasztalati és klinikai kutatások (Dr. John Ott és Fritz Hollwich vezetésével) ezt be is bizonyították: minél jobban különbözik a mesterséges fény a természetes fényspektrumtól, annál kedvezőtlenebb hatással van a hormonrendszer egyensúlyára. Ezért érzik jobban magukat az emberek, ha munkahelyük és otthonuk természetes fénnyel van megvilágítva (vagy olyan fénnyel, amely a lehető legjobban hasonlít a természetes fényre).Azok az emberek, akik hosszú időn keresztül nem érintkeznek napfénnyel, a depresszióhoz hasonló mániás-depressziós betegséget kapnak, amelyre fáradtság és közömbösség jellemző. Minden alkalommal, amikor kapcsolatba lépünk a napfénnyel, a szivárvány színeiben fürdünk meg, ami megújítja életenergiánkat és jókedvre derít. A különböző színek különböző módon hatnak ránk. A spektrum minden színe egy bizonyos szervcsoportot stimulál. Az a szín, amely a legkedvesebb számunkra, saját hullámhosszunkon rezonál – ezzel vagyunk leginkább összhangban. Amikor egy bizonyos színhez vonzódunk, valójában a „karakteréhez” vonzódunk. Sőt, jellemzőivel azonosulunk és felismerjük jellemzőit saját magunkban. Ezért azt mondhatjuk,hogy kedvenc színünk tükrözi jellemünket. Számos kutatás kimutatta például, hogy az extrovertált emberek – akik aktívak, sokat járnak szórakozni és sok energiával rendelkeznek – élénk, vibráló színekhez vonzódnak. Az introvertált emberek viszont – akik visszahúzódóak, érzékenyek és óvatosak – jobban szeretik a szelíd, nyugodt színeket.

Sajnos vannak olyanok is akik azt mondják, ők semmilyen színt nem szeretnek.

Ezzel valójában azt mondják, hogy ÖNMAGUKAT nem szeretik. Valószínűleg sok rossz történhetett az életükben, és megtanulták utálni az életet, magukat és a színeket  is. A jó hír azonban az, hogy ezen lehet változtatni megfelelő szakember segítségével, jól megválasztott alternatív terápiás módszerekkel, újra lehet tanulni SZERETNI.

Amikor az ember önmagával kezd rezonálni, akkor kezdi vissza venni felelősségét. S akkor kezd el hatással lenni mindarra, ami az életében történik.

Általam elérhető ajánlott módszerek:

http://www.napszikra.hu/fogl/egy/tcs/csakratisztitas

http://www.napszikra.hu/fogl/egy/tcs/narayanatisztitas

http://www.napszikra.hu/fogl/egy/tcs/hangrezgesterapia

http://www.napszikra.hu/fogl/tcs/metafiztanacsadas