A FÖLD NAPJÁRA... - és minden napra

- hogy örökre egész maradhasson
  áldásos teljessége!

 --- Nagy örömmel és hálával emlékezünk meg évente egy adott ünnepnapon, április 22-én a FÖLD NAPJÁRÓL. Benne a lenyűgözően tápláló, millió csodát rejtő és kínáló KÖZÖS otthonunkról, amelynek ajándékba kapott őselemei nélkül sem fauna, sem flóra, illetve az ezekre épülő teljes emberiség sem létezhetne.
        Közhelynek hangzik, hogy vigyázzunk , erre a feminin jellegeket képviselő (föld és víz elem alapú), anyai módon tápláló ősanyagra, óvjuk és kíméljük, ne terheljük káros és pusztító szennyeinkkel, ne éljünk vissza állatainak és növényeinek adományaival, ne lúgozzuk és zsigereljük ki készleteit, mert akkor szó szerint, magunk alatt vágjuk a fát.
De mivel mára szó szerint LÉTKÉRDÉS az intelem mégsem közhelyes, hanem alapvetően lényeges.
Mert sokan, sajnos máig nyugodtan hintázgatnak az életfa ágain vidáman úgy, hogy az éltető lényt soha nem gondozták, de aminek erővel is elveszik ajándékait, miközben hatalmas mohóságukkal két oldalról fűrészelik éppen azt a biztonságot adó ágat, amely megtarthatná őket is.
Mindez magánügy is lehetne...- de nem az, mivel a HUMÁN VISSZAÉLÉSEK mára olyan mértéket öltöttek, amely MINDEN ÉLŐ életterét ellehetetleníti.

Az óvodások még tudják, hogy ami kedves, az jó, ami örömteli, az szerethető, ami ilyen, az féltett kincs, amire vigyázni érdemes és FONTOS. De akkor a már érettséggel bíró felnőttek, vajon hol vesztették el ezt a tudásukat? Lehet, hogy az időközben velünk alakuló, érzéketlenül mohó életéhség, az önös, egoista akarnokság, elhomályosítja tisztánlátásukat? Valószínű, mert az időleges látszat-nyereségek, múló anyagiság, a FÖLD javainak kisajátításai, egyenes úton vezetnek az önpusztító jelenből, egy már teljesen élhetetlen jövőbe. Ez kiknek és miért lehet vajon így cél, ha közben minden élőlény áldozattá lesz végül? 
Ha nem éled fel bennünk az életigenlő és élettisztelő TUDATOS szemlélet, ha nem változtatunk, nem lesz változás. Akkor majd gyermekeink fogják megfizetni a nyereségvágyból, hanyagságból adódó élősködések árát. Kérdés tehát, hogy KIK és MIÉRT is AKARNAK utódaikra torz világot hagyni, amiért pedig alapból, MINDEN FELnőtt, közös FELelősséggel FELelne?Gyakran hallani, hogy egyénileg kicsik vagyunk mi ehhez, nincs mit tenni, hiszen úgyis a világot uraló és irányító, a környezeti áldozatokra érzéketlen, kapzsi érdek-hatalmak, nyerészkedő ügyeskedők, uzsora-bankárok, modern kori rabszolgatartók, tőzsdecápák és ezek vállalkozásainak, a kishalakat felfaló multiknak kezében van a FÖLD sorsa. Igen, mert ezt hitetik el, lévén ez a CÉLJUK, így lehet belőlünk piacuk, hiszen mi is bedőlünk az agymosó reklámok sugallta LÁTSZAT igényeknek, elhitető fogásoknak. (Ezek Pl. a silány termékek, egészségkárosító ételek, betegségtudat építő médiahatások, tudatalattira ható marketingfogások stb.) És ha kontroll nélkül benyeljük ezt a sok maszlagot, zombiként rábólintunk kínálataikra, ezzel is legalizáljuk visszaéléseiket, pedig sok esetben elkerülhetnénk ezt. A SZABAD AKARAT VÁLASZTÁSI lehetőség...- élhetünk akár kreatív, saját készítésű, házilagos praktikákkal, energia-átcsoportosításokkal, átgondolásokkal, újrahasznosításokkal és azzal, hogy ahol csak lehet, mellőzzük a rászedők ügyleteit, mert ellenőrizhetjük, hogy MI NÉLKÜLÖZHETETLEN valójában és mi felesleges? (Ötletek ehhez a ZÖLD Fb csoportokban jócskán találhatók.)

De azzal is a létgyilkosok oldalán állunk, ha nem emeljük fel szavunkat a néma és védtelen növények és állatok érdekében, nem lépünk fel hatékonyan és határozottan ott, ahol arra szükség volna, akár SAJÁT környezetünkben és online terekben is. (Pl. szolgáltatói, kereskedői bojkottal, nagyobb nyilvánossággal, civilekhez való csatlakozással, petíciókkal, tiltakozásokkal, közösségi összefogásokkal). Akár MOST IS, országszerte, amikor szélsőséges, hol területszerzést célzó, hol pedig környezeti károk nyomait eltüntető, értelmetlen fairtások tanúi lehetünk számtalan helyen, vagy a harmat-gyenge állatvédelmi törvény betartatásánál, a környezetszennyező akciók blokkolásaikor stb.

De persze, ehhez is energiát kell adnunk, már személyeset, amit nem szeretünk pazarolni...- de ezekkel FONTOS ÉS JÓ témának adjuk, ami mára KÖTELESSÉGE is annak, aki ÉLHETŐ JÖVŐT szeretne. Fel kell ismernünk, hogy csak egy tudatos közreműködéssel lehet felülírni azt az erőszakot, amely érzéketlenül gyilkolja a Földet.

Ha tehát világszerte nem változtatunk szokásainkon (pl. a felesleges vásárlásokon, túlzott húsfogyasztáson, a várható 5G ártalmas sugárzás ígérte kényelmességen, az ellustító közlekedésen, a veszélyes hulladékok kezelésén, az állat-és növénytartási etikánkon, az újrahasznosításon, a megújuló energiák használatán stb.), akkor majd a földírtók mutatnak példát a felnövő generációknak - helyettünk.

MIT szeretnénk tehát?


VÁRUNK hanyagul, amíg helyettünk, mások döntenek rólunk és családjainkról? Mert ha gyermekeink nem tanulják meg SEM az oktatási intézményekben és tőlünk SEM látják, hallják a jó irányokat, akkor honnan lesz tudásuk, célzott felelősségük mire felnőnek?
A sok kicsi sokra megy
elvén, komolyabban szükséges hinnünk a tömeggé formálódó, ragadozókat kivédő, okos kishalak eredményeiben. Ugye látjuk, miért?
Mi az erősebb bennünk?
A fotel, az agymosó sugárzások, hamis megvezetések, a mértéktelenség és a legyintés, a faljunk fel mindent és autózzunk egy sarkot is kényelme - (hiszen mi is fáradtak vagyunk, persze, mivel a mi energia-kapacitásunkkal is visszaél így-úgy, akár a munkahelyünkön is egy profitcápa), vagy a tudatos és tevőleges, saját döntésű életvezetés mégis?

Környezetkultúra / Környezetvédelem / Környezeti nevelés / Környezettudatosság =
KÖRNYEZETETIKA, mint a fenntartható fejlődés kulcsa valamennyi, a FÖLDÖN található elem és lény KAPCSOLATI MINŐSÉGÉNEK adott jelene.

Mit tehetünk fizikai, szellemi és lelki alapokon?

- érdemes megbecsülnünk és szívből, hálával megköszönnünk naponta mindazt, amit az Élet ad: a frissítő, gyógyító vizeinket, a tüdőnkbe áramló levegőnket, a Nap melengető, növesztő és világító erejét, a növények termőföldjét, a bennünket fizikailag tápláló, lelkileg is segítő állatokat, hogy SOHA ne éljünk vissza egyetlen élettel sem, még akkor SEM, ha megtehetnénk azt.
(Aki növényt vagy állatot gondoz, jól tudja, milyen felemelő az, amikor sikeres eredménye van egy saját gondoskodásnak. Hová lett ez az ÉLményünk?)


A hittel teli megbecsülés, a gondolat TEREMTŐ ereje általi IGEN, SZERETLEK, KÉREM, KÖSZÖNÖM energiák nem vesznek el, hanem beépülnek minden rezgéstartományba, még a láthatatlan zónák frekvenciáiba és elemeibe IS! (Pl. akár egy DNS molekula is képes ezeket tárolni...- döbbentes, bizonyított kutatási eredmény, olvassunk utána!)
Minden élőbe az épül be, amit adunk számára - sőt, mivel az anyag is csak besűrűsödött energia, élettelen tárgyakba is -, de növényekbe, állatokba, emberekbe tapasztalhatóan is, ahol megjelenik a jótékony vagy éppen elfajzott hatás. (Masaru Emoto, neves japán professzor kísérletei, a VÍZ információt átadni képes bizonyította is ezt.) Márpedig, a FÖLD, az anyatermészet a mi TERMÉSZETI ŐSANYÁNK (anya-anyag...- muter-materia...- termékenység-termés..) - a Teremtő tervében az a hely, tér, mint (befogadó és a magot váró-) TEREM, ami értünk és nekünk hordozza, kelti, ringatja ölében azt, ami mindent táplál...- és mivel MI, a  mi MAGunk IS, testben kb 70%-nyi VÍZ-ből állunk, számtalan átprogramozható feladattal nézünk szembe,  az életellenes, megbecsülés és a visszaélén nélküli létben. Úgy kint, mint bent, ahogy fenn, úgy lenn is.

A fenti képen: - az azonos időben és körülmények között keltetett növények, mint érző élőlények, láthatóan is  képesek visszaigazolni a tudatosan irányított gondolatok különféle hatásait. Otthon bárki kipróbálhatja.

Összefoglalva:


Csak azt tegyük meg bármi, bárki élővel, amit magunknak is kívánnánk!
Válogatás, feltétel és viszonzás várása nélkül: legyünk tudatosak, megfontoltan felelősek mindenkor, mindenhol, mindenért és mindenkiért, vagyis minden ÉLŐÉRT, hiszen minden ÉLET ÉLNI AKAR.  (Mert még a fűszálaknak és eltaposható kis rovaroknak, a legkisebb méheknek is óriási szerepük van a teljes ökoszisztéma rendszerében! A Teremtő nem véletlenül rendezte a FÖLD lényeit egy hatalmas és zseniális, közös földi REND-be.)- ne féljünk kiállni azért, amiért érdemes! A gyermekeinket is óvjuk, védjük, támogatjuk (ha pl. betegek, bántják őket), de a jövőjüket megvédeni már nem szülői kötelességünk? De, IGEN! Legyünk elszántak és fogjunk össze minél többen, családon belül és kívül, a szomszédokkal, munkatársakkal, kisközösségekben is, bárhol, bármikor, ott, ahol csak lehet! ADJUNK JELENLÉTET, SZÓT ANNAK, ami FONTOS!
Változtassunk és változzunk, programozzunk tudatban is egy közös, világméretű életmentő cél érdekében, amíg nem késő!     Tegyük félre az egészségtelen, restséget növelő, testet hízlaló kényelmet, lustaságot, még a legkisebb tennivalóinkban is, mert a másoktól elvont energiarablás, idővel ártatlanok életére törve, globálissá fajul. Láthatjuk, hol tartunk... (Ilyenek pl. a kispórolt, saját megküzdések áthárításai, bárki, bármi energiájával való önös visszaélés bármilyen kapcsolatban és létközösségben, érdekek és gyors anyagi haszonszerzés okán partnerek, üzletfelek, energiák, életterek kihasználása, munkások túlterhelése, bármi élő kizsákmányolása stb.)
AZT GYŰJTSÜK, AMI ÖRÖKRE a miénk és másoké is lehet!...- a jóság, szépség,ÉLTETŐ öröm élményeit, mintsem a durván hamis, elhitető, álságosan trükkös visszaélések sötét nyomásait és anyagi előnyeit. Mert ez utóbbi, múlandó, csak azt hisszük, az a MIÉNK, amit felélhetünk és felhalmozhatunk?


- tanuljunk az élhető módszerekről, a hagyományos, természetes megoldásokról és követhető mintákkal, példákkal tanítsunk bárkit, bárhol, bármikor bátran arra, amiről biztosan tudjuk, hogy az élhető földi létet támogatja. (Pl. ilyenek a gyógynövények csodás hatású teái, a tiszta só és víz egészsége, a házi sütés-főzés energiája, a vegyianyagokat kiváltó házi praktikák, az újrahasznosítás, komposztálás stb stb...)
A tudatlanság, vagy bármely visszaélés szándéka ÖNSORSRONTÓ, mint egy ráksejt: hiszen bármit teszünk, azt a saját energiáinkkal, önmagunk sorsában hoztuk létre és így, az ott is fog maradni. 
Idővel nálunk fog kikelni, bumerángként, adott előjelével és erejével fog visszahatni ránk. Logikailag sincs értelme SEMMI VISSZAÉLÉSNEK, a bárki számára káros cselekedeteknek, mert az tanulságul, hogy jól emlékezzünk rá, kamatosan tér vissza saját életünkbe.
(A karma törvényét sokan ismerik, de vajon hányan élik tudatosan?) Egy adott életminőség jelene sem véletlen tehát, még, ha nem hiszünk benne, akkor is törvényszerű, olyan, mint a gravitáció: minden visszahullik.

Végül: - szemlélődjünk, menjünk, mozogjunk, a testünk és érzékeink IS is erre kérnek minket: lássunk gyakrabban a természet lényegeibe, adjunk jóval több figyelmet, MINŐSÉGI időt és energiát a külső, teremtett közegek színeinek, formáinak, hangjainak, illatainak, felületeinek és működéseinek IS, hogy mindezek életszentsége BELÜL, szellemünkben és lelkünkben IS, mint ÉLŐ és FONTOS testvérek TÁPLÁLÓ AJÁNDÉKAI jelenhessenek meg életeinkben. Mivel a FÖLD-ANYA minden anyag ősi hordozója, így, aki ma a világban él, éppen ezen földi elemek, ásványok, enzimek stb. készletének hordozója. (a bolygó föld- és vízkészlete éppen olyan arányú a bolygón, mint az emberi testé."Véletlenül"?

Mára meghatározó: ha nem a teremtés törvényeinek, hanem korunk pénzlehúzó divatjainak és ELHITETŐ (sugallt vagy ÁTSUGÁRZOTT) hazugságainak, kivagyi elvárásainak akarunk megfelelni, ha nem a saját, belső értékeinket, mint lényegünket tartjuk fontosnak, hanem talmi, önszórakoztatónak látszó, hamis, de alapjaiban semmivel SEM tápláló hiábavalóságok, pótszerek felé fordulunk, ezek töltik meg elménket is, 
(pl. folyamatos mobilozás, TV-zés, online függések stb.), addig NEM LÁTJUK, hogy a környezeti dialógusra is képes, mintaértékű, VALÓDI énünk IS és az ÉLŐ világ IS úgy pusztul el körülöttünk, hogy mit sem tudtunk róla. (pl.légszennyezés, erdőírtások, génmódosítások, körénk telepített, ártalmas műholdrendszerek stb.)

KÉRJÜK EZT? EZT SZERETNÉNK?
LÁSSUK be: tudjuk, hogy miért és MIRE TEKINTÜNK így? Értjük, hogy MI birtokolja a SZEMléletünket?
Ha a SZEM a LÉLEK TÜKRE, mire vetül rá önvalónk? Az ÉGRE nézünk, FEL, tele a szabadság örömével és hálájával,
vagy LE, a szemtől-szemben jelent elkerülve, egy virtuális mátrixra, a humán MŰ-térre és MŰ-anyagra,
ami besugároz, kihat az agyra, az  elmére és pszichére, ami mentális függést, fizikai elváltozásokat okoz, ami NEM a természet mértéke, mert torzítottan, életellenes mértékben TÚL VAN azon?
(Ilyen látens, ártó sugárzási hatások pl.: a babafigyelők a kicsik fejénél ˇhányféle kiskori fejlődési- és viselkedészavar, milyen mértékben van jelen az utóbbi években? ˇ-, veszélyesek a lakóterek wifi áthúzásai, amik ember/állat/növény gyakoribb sejtpusztító, rákos betegségeit fokozzák, vagy a zsebben hordott mobilok ivarszervi, ivarsejt zavarai, impotencia, terméketlenség jeleivel, a fejközelben tárolt mobilok: az alvási gondok, fáradtság, kimerültség, ingerlékenység, energetikai blokkok stb. stb...)
NEM HISSZÜK, mert NEM LÁTJUK? - de ha utána NÉZÜNK, megértjük...- sajnos, ezen ártó működések ITT VANNAK az életünkben, akár lefizetett "szakértők" cáfolataival, de a mérések mégis azt bizonyítják, hogy HIHETÜNK az értékeknek és az érzeteinknek is.Miért jó az nekünk, hogy rejtett módokon KIVÉGEZZÜK az életünket és a környezetünket is? Semmiért..- NEM NEKÜNK FONTOS...- hanem azon keveseknek, akik a világ anyagi és hatalmi rendszerét megpróbálják így, BÁRMI ÉLŐ ÉLETE kárán és ÁRÁN a maguk javára torzítani. (Ők viszont tudják, hogy mikor, mitől és miként kell megvédjék magukat, futja is rá az extra-profitokból, de ez nem vonatkozik más élőkre, lévén MI, csak HASZON-szereplők vagyunk, akik  élete kit érdekel.) - és ez így, KIT ÉRDEKEL? (A kollektív tudattalan, mindne korban figyelmeztet látásokban, álmokban, érzetekben, műalkotásokon át, pl. Madách I., G.Orwell, A.Huxley, S.Lem, I.Asimov stb. művei tisztán mutatják..- számtalan film igazolja ezt, hiszen TUDJUK és ÉREZZÜK IS, hogy mi történik, ha JÓL FIGYELÜNK!)

Tehát kivégezzük magunkat és a természetet IS, így NEM LESZ minőségi, tápláló ételünk-italunk, állatunk és növényünk, kellő energiaforrásunk, szerethető munkánk, nyugodt otthonunk, családunk, mert még utódunk sem... JÓ LESZ ÍGY?

Utólag, már hiába sopánkodunk, hogy mit nem adnánk egy korty tiszta vízért, friss levegőért, mert már NEM LESZ! Mert a FÖLD leköveti az ártalmakat és akkor, a már függésig megszokott világháló sem lesz, TV és okostelefon sem lesz, csak egy maréknyi kiváltságosnak, vagy ha igen, olyan áron, amiért a lelkünkkel kell fizetnünk...- de lesz rengeteg nélkülözés, éhség, betegség és fájdalom, halál olyan módon, ahogy azt az emberiség a FÖLDNEK OKOZTA...- BIZTOS, hogy erre vágyunk?

Küszöbön az a jövő, amitől rákényszerít ÖNFEGYELMET tanulni, lelassulni, elhallgatni és magunkba szállni, hogy valóban legyen okunk egymásra és az Égre nézni, hogy MIT és hogy TEGYÜNK, MI SZÁMÍT és miért? - és ahogy az Írás is tartja: "lesz nagy sírás-rívás és fogaknak csikorgatása"... - ki kéri ezt így?
Azt aratjuk, amit vetettünk, ez a TERMÉSZET RENDJE...- ezért SEM az "új világrend" álságai fognak megtartani, hanem az, ami alapból IS ÉLŐ. Ez pedig, a FÖLDANYA önzetlenül áradó, odaadó, óvó és tápláló, végtelen szeretete.

Bár, már évtizedek óta ketyeg a magunk alkotta bomba, de ma sem késő kiiktatni azt:
"KI, HA NEM TE? MIKOR, HA NEM MOST?"
kérdezi a bölcselet.

Köszönettel minden meg-és átélhető megtapasztalásunkért, mint lehetőségekért, kérjük és kívánjuk tehát egy rövid fohászban a legbensőbb hanggal közösen, akár itt és most IS a megtartó IGEN-t programozni! - inkább a teremtett ÉLET éljen, mint az önös ember okozta torzulások: gyúljon fény az elmékben és a szívekben IS, a környezeti etika fontosságával és komolyságával egyenes arányban itthon, a mi dúsan és jóval tápláló, anyai ölként ringató Kárpát-medencénkben és világszerte is!


Most, a 2017-es, "1"-es értékű, minden új kezdetét támogató NAP évében is, a jelenben, úgy a jövőben is: "nap - mint NAP".

Írta és szerkesztette:
Pápai Ildikó
mentális fejlesztő / művészetterapeuta
(a környezetetikus OKOS-ZÖLD mesék szerzője, a Napszínpad társulat alapítója.)