ZAJURALOM vagy ÖNURALOM?

- A DURROGTATÁS LÉLEKTANA: ÖNÖSSÉG vagy EMPÁTIA?
- SOKKOLÁSMENTES MEGOLDÁSOK

- HAZAI VÁROSOK: ŐK MÁR NEM KÉRIK A TŰZIJÁTÉKOT
EGYÜTT SZÓRAKOZZUNK, NE EGYMÁSSAL!!!
(tovább...)
 

 A világ számos városában, többféle ünnep alkalmával sikerült MÁR az önös, másokat zaklató hangszennyezési módokkal szemben egyéb, szelíd és humánus verziókat előtérbe helyezni.

                                                        FÉNYFESTÉS / SZENTENDRE 2018  / Fotó: Pápai Ildikó

Hazánkban is van már erre jó pár példa, de sajnos még nem követi ezt minden település, amelyeknek pedig módjukban állna változtatni.
Vajon miért van ez így? - miért ennyire csekély még az élhető megoldás, amikor kisebb, lokális felmérések szerint is,
kb. 75-80% szavaz a zéro hangeffektre, vagyis a lakosság zöme NEM KÉR semiféle durrogtatásokat, csak az azokat kiváltó szelíd, de élményként így is sokat adó (pl. néma petárda, fényfestés, szikraszökőkút, stb. csendes, kímélő módokat inkább? )
                                                                                                                                                          
A zajszennyezés "ünnepi" módja nem csak a háziállatok, kisvadak,
madarak számára képes súlyos lelki- és fizikai állapotokat (pl. elhúzódó stresszt, szívmegállást, mély  szorongást, epilepsziarohamot, idegkárosodást stb.) okozni, de az IDŐS, BETEG, KISGYERMEKES és nyugodtabb habitusú emberek számára is merőben terhelő. 

Tehát mentális hatását tekintve is, több kérdést vet fel a téma: pl., hogy miért KELL privát tereinkben kényszer alatt,
kivédhetetlenül elszenvednünk a zajerőszak áldozataiként azt, hogy páran csak a DIREKT MÓDON generált, túlfokozott ingerek mellett tudják magukat "jól" érezni?
(EXTRA ingerfokozók még pl. a tudat-módosító anyagok - alkohol, drog -, de ilyenek az egyéb, erős stimulálást adó jellegek is, pl. a szerencse- vagy számítógépes játékszenvedély, a túzott vásárlásfüggés, a veszélyes extrémsportok, a szex- és a pornó sokféle verziója stb, vagyis az ezek által biztosított örömérzetet tupírozó dolgok, amelyek ráadásul, idővel függést okoznak.)

A süvöltő-csattanó pirománia így, egy további lényeges kérdéshez vezet: - mennyire BIZTOS AZ, hogy amit a felhasználók "JÓ" érzésként élnek át, az alapvetően is minősíthető JÓ-nak? Mi támasztja ezt alá? És ha nem is az, csak egy kontrollálatlan késztetés, egy belső, kezeletlen, nyers agresszió, vagy egy rejtett, görgetett, fel nem oldott szorongás kivetülése csupán, aminek adott háttéroka van az egyénben?  És ha ez így adott - már pedig, logikusan, ok nélkül semmi okozat nem jön létre -, akkor vajon hányan tudnak közülük arról, hogy mi motiválja őket a hangos sokkoltatásban? Hányan ismerik fel vajon, hogy valamiért, az ő empatikus érzéseik nem működnek és ha mégis felbukkan az önismeret kérdése emiatt bennük némileg, végül  hányan tesznek bármit is annak kivédésére, hogy máskor NE ÁRTSANAK ÖNÖS késztetéseikkel senkinek, sehogy?

A témakörhöz tartozik még, hogy máig igen sok önkormányzat próbálja "ingyencirkuszokkal" jobb kedvre deríteni lakosait azzal, hogy maga szervez zöldövezetekben IS olyan hangos tűzijátékokat, amik sajnos, így legalizálják a kertvárosi pirománok csatlakozását a már "közös szórakozásba". Ez dupla ártalom így, mert éppen a hatóság által gerjesztett és már LEGALIZÁLT is az, ami némi odafigyeléssel, gond nélkül kivédhető lenne. SEHOL NEM az a probléma veleje, hogy bárki, vidám vizuális élményekkel kíván ünnepelni, hanem az, hogy a SZELÍD MÓDOK igénye fel sem merül, míg az ártó verziók, több síkon, hatványozottan is erősítik egymást.

A fenti képen: friss arányok: 1.100 zöldövezeti lakos online szavazása pár nap alatt
/2019 december / Dunakeszi (itt pl. a térségben KIEMELT és védett vadállomány, a Tőzeglápon számos madárfaj él, a kiterjedt kertvárosi zónákban számtalan háziállat él több lovarda mellett.)
Ennek ellenére, ez a város is pl. MINDEN augusztus 20-án és MINDEN szilveszterkor IS, KIADÓS hangszennyezésű önkormányzati TÜZIJÁTÉKKAL "ünnepel", ellenőrizetlen petárdahasználat és rengeteg házi tüzijáték engedélyezése mellett, miközben az állatvédelem érdekében máskor sem, de ilyenkor SEM biztosít SEMMIFÉLE tevőleges mentési segítséget. (Pl. rendelőbiztosítás, chipleolasók közterületgazdáknál, forródrót elveszett/talált állatok bejelentésére stb stb...) Vajon miért van így, az ország egyik legmódosabb településén? 

Fontos kérdések sorban: - kiknél és MIÉRT jelentkezik tehát leginkább az igény a másokat zaklató durvulásra, vagy annak legalizálására?
Mi állhat a belső késztetés hátterében? Mi generálja ezt a szükséget és vajon MIÉRT HIÁNYZIK az adott személyekből a beleérző, átérző, együttérző képesség?
(Pszichológiai kutatások igazolják, hogy akik kiszolgáltatott állatokkal nem bánnak jól, vagy visszaélnek azok helyzetével, azok jelentősen nagyobb mértékben bánnak durvábban emertársaikkal is. Hogy ez fizikai vagy mentális abúzus, az változó lehet, a lényeg az empátia hiányában mutatkozik.)

Emlékezzünk némileg a kiskori bogárláb- és szárnykitépésekre, békacigiztetésre, gyengébbeket kicsúfoló vagy fizikai bántalmazásokra, vagy akár veszélyes bravúrok, kunsztok bevállalásaira. Mik is ezek? Extraingerek vagy hatalomfitogtatások,illetve ezek kombinációi. Nos, ezek SEM véletlenül vannak jelen egy gyermek életében, aki önmaga is áldozat már akkor, amikor így fejezi k önmagát. De ő még nem felel ezekért, hiszen nem képes feltárni működése mélyebb okait.
De egy petárdázó, durrogtató FELnőtt, aki tisztában van azzal, amit okoz, már FELELősen kellene FELELjen tettei következményeiért!
Vajon hányan gondolkodnak el ezen így? - vagy az okozott sokknak inkább gyáván  hátatfordítanak, mintegy fölényes elégtétekt véve a környezetükön, hogy "tessék, ezt megkaptátok", hiszen úgysem tehet ellenem már senki, semmit. Ők vajon honnan ismerhetik ezt a "megerőszakoló", visszaélő mintázatot? Hol kaphatták meg korábban? Messzire vezet...- családi konfliktusokba, szülők által e
lnyomott, mérgező állapotokba, érdemes lenne kibontani, egyénileg, sorra.

Az elszenvedő
többség sem látja a hátteret, csak az "eredményét", akiknek az igénye egyértelműen az ártalom blokkolása. Szükséges tehát, hogy a tapintatlan kisebbség is LÁSSA MEG és LÁSSA BE: - a környezet most azt éli át, amit ő élt meg egykor belül..- és a környezete NEM KÉRI az erőszakkal rá osztott ÁLDOZAT szerepét, bár, éli és látja is azt. (Ismét a kérdés lényege: kinek és miért VAN szüksége védtelen áldozatokra? Azoknak, akik korábban, valamiért maguk is áldozatok voltak és ismerik ezt a nyomasztó érzést, amit elszenvedtek, amely fájdalmukért, olykor így vesznek "hatalmi" elégtételt a "világon", más élőlényeken, hogy némileg, valahogy könnyítsenek magukon, akár a trófea szedő kéjvadászok.)

Páran azzal kerülik ki a probémát, hogy "ugyan, csak egy napról van szó". NEM, ez SEM legalizálható...- egy évben PÁR NAPRA SEM hagyható ez így jóvá, miként nincs "kis- és nagy gyilkosság" mérték, ha maga a HALÁLFÉLELEM van fókuszban.

A durván keltett hatások nem órákban és percekben mérendők, hanem az
ÖRÖKRE


ZAKLATÓNAK LENNI tehát NEM TRENDI! sőt!- egyenesen aggályos, mert azt mutatja, hogy az illető NEM TUDJA URALNI belső késztetéseit, viszont élvezi, ha másokat sokkban tarthat, vagyis ártatlanokat URALHAT ÖNMAGA HELYETT. Ugye látjuk már? Ami belül feszít és/vagy hiányzik, az kívülre vetül, fordítva működik, hiszen az erős karnak, akinek óvnia, védenie kellene az életet, az pont az élők ellen hat.


Emiatt SEM LEHET ez DIVAT, mert visszélés alapú, aminek okát felderíteni viszont, már egy valódi, BÁTOR és hatásos lépés lehet.

Ezért jószolgálati adományként, szívesen segítünk annak, aki egy ingyenes konzultáció keretében szeretné megvizsgálni ÖNMAGÁBAN azt, hogy vajon mi állhat saját, rejtett "durrogtatós - áldozat-uralós" késztetésének hátterében.
(A regisztráció alapja: a petárdákra /tűzijátékokra szánt összeget egy állatvédő szervezethez szükséges igazoltan eljuttatni támogatásként vagy tápok formájában.)
Bejelentkezés: Napszikra központ: +36 30 260 2906

2020-ra tehát, még inkább PETÁRDÁKTÓL és sokkoló TÜZIJÁTÉKOKTÓL MENTES, extra ingerek nélkül is élvezhető, szelíd, igazi ÉLMÉNYTELI módokkal ünneplő,
empatikus ÚJ ESZTENDŐT kívánunk MINDEN ÉLŐNEK!

ÉS A JÓ HÍR: - a KÖRNYEZETETIKUS együttérzés
nevében, egyre több hazai város csatlakozik a szelíd szemléletéhez,
így, az
alábbi településeken már
NEM LESZ 2019 év szilveszterén központi
tüzijáték. Szívből gratulálunk a  városvezetőknek, zöld szervezeteknek és civil aktivistáknak, hogy ŐK MÁR SIKERESEN megvalósították a HUMÁNUS ETIKA gyakorlatát is az ünneplésben, mert igazi BÁTORSÁG, a józan és együttérző BELÁTÁSHOZ, majd a változtatások meghozatalához KELL valójában!

AKIKRE MÁR BÜSZKÉK LEHETÜNK:

BALATONALMÁDI, BARCS, BIATORBÁGY, DUNAHARASZTI,
ESZTERGOM,
GYÖMRŐ, KISVÁRDA, KOMÁROM, MISKOLC, OROSZLÁNY, SZENTENDRE, SZIGETVÁR,
TATA, VÁCVégül: HASZNOS SEGÍTSÉG LEHET BAJ ESETÉRE:

CHIP-OLVASÓT KERESŐKNEK:

A MOL kutak ORSZÁGOS listája innen érhető el (mára már 100 helyen)
  valamint a ITT TALÁLHATÓK információk a szilveszteri témákról

MOL GO APP

A "VIGYÉL HAZA" ORSZÁGOS KUTYAKERESŐ
RENDSZERE pedig ITT TALÁLHATÓ


FONTOS TIPPEK TOVÁBBÁ:  - mivel a durrogtatók NEM várják meg az éjfélt, hanem délutántól másnap estig, bármikor, folyamatosan lövöldöznek kedvük szerint, ezért:

- A KUTYÁKAT ZÁRT HELYRE VIGYÜK BE, mert a kerítés nem tartja őket vissza

- LEHETŐLEG LEGYÜNK EGYÜTT kedvenceinkkel, hogy szóban is, simogatással is nyugtathassuk őket (ne mutassunk aggodalmat, mert azt is átveszik)
- HA LEHET NE NYAKÖRVVEL, HANEM HÁMMAL menjünk ki sétáltatni, mert ijedtség esetén az biztonságosabb és fulladást sem okozhat
- NAGYON FÉLŐS KUTYÁKNÁL, még saját kertünkbe IS hámmal vigyük ki őket pisiltetni, egy órával éjfél előtt és utána már maradjanak ZÁRT HELYEN
- A CICÁKAT IS vigyük ZÁRT HELYRE, mert bár ők helyhez kötődő állatok, de a HANGHATÁS őket is sokkolhatja és messze űzheti, így bajuk eshet
- LEGYEN CHIP az állatainkban, de érdemes a nyakörvekre bilétát tenni és/vagy a nyakörvek  belsejébe is beírni a gazdi telefonszámát
- BAJ ESETÉN KÉRJÜNK kereső és informatív SEGÍTSÉGET IS, amilyen gyorsan csak lehet helyi önkéntesektől, autós segítőktől, taxisoktól, közteresektől  és/vagy lakóhely szerinti FB csoportoktól, mert a nagy, országos keresőkben nagy a szórás is, míg lokálisan jóval nagyobb az esély.

Kommunikáljunk pontosan: az állat FOTÓJA, NEME, KORA, jellege és
LAKHELYE valamint telefonszámunk/elérhetőségünk megadásával
(- és érdemes előre tájékozódni, hogy lakhelyünk szerint kiknél, hol van chipolvasó, hogy akár másoknak is tudjunk segíteni. Ha megriadt állatot találunk, próbáljuk megfogni, biztonságba elzárni, ne hagyjuk sorsára az éjszakában, lehet, mi vagyunk az utolsó esélye az élethez.)

(Írta és szerkesztette: Pápai Ildikó önsimereti tréner, környezetetikus aktivista / Napszikra 2019)
A honlapon megjelen írások szerzői jogvédelem alatt állank, így azok részbeni vagy teljes
közzététele bármely helyen, csak a pontos forráslink megjelölésével lehetséges.)