A LÉLEK csatornái:

A SZERETET-NYELVEK... - Dr. Gary Champan szemlélete
egy személyes teszt lehetőségével...

A "szeretet-nyelvek"-ről, általában...

A szeretet, amit önzetlenül adunk és kapunk, életünk egyik legfontosabb, ha nem a legmeghatározóbb élménye. Van, aki úgy érzi, hogy ő soha nem kapott elég szeretetet és az is előfordul, hogy egy hozzánk legközelebb álló szerettünkkel, családunkkal, egy közösséggel kapcsolatban érezzük úgy: már nem vagyunk számára, számukra fontosak, nem szeretnek minket úgy, ahogy korábban, vagy nem olyan módon szeretnek minket, ahogy az számunkra kielégítő lenne.

Az anyanyelv analógiájára – melyet minden ember elsajátít, hogy társaival kommunikálni tudjon – alakította ki Dr. Gary Chapman (amerikai pszichológus, házassági tanácsadó) a hatékony szeretet kommunikáció érdekében a szeretetnyelv elméletét és gyakorlatát.
Chapman évekig foglalkozott tanácsadással, azzal, hogy a hozzáforduló házaspárok házasságát segítsen megmenteni. Munkája során azt tapasztalta, hogy a párok egymás iránti szeretetüket, megbecsülésüket különböző módon, eltérő kommunikációs csatornákon keresztül fejezik ki, de gyakran hiába is, mert a másik fél nem érti, így nem értékeli azt kellően. Ezt vizsgálva jött rá, hogy azért nem működik a kommunikáció ezekben az esetekben, mert a másik fél nem érzékeny, nem vevő éppen arra a szeretet kifejeződésre, szeretet-nyelvre, amin a másik üzen felé. Emellett, mindenkinek van egy ún. szeretet-tankja, amelyet a szeretteitől felé érkező pozitív érzelemmel tud feltölteni.
Egy teli tank jókedvet és kiegyensúlyozottságot eredményez, míg a kiürülőben levő vagy üres tank lehangoltságot és depressziót hozhat, vagyis azt érezhetjük ilyenkor, hogy nem szeret bennünket senki a környezetünkből eléggé. Megállapította, hogy az emberek alapból ötféle módon képesek a szeretetüket kifejezni, illetve csak azt a szeretet-nyelvet értik meg, amelyet a neveltetésük során, közvetlen környezetük és hajlamaik hatására leginkább megtanultak, amire ráhangolódtak.
Nem véletlen tehát, ha pl. a párunk azt igényli, hogy órákig beszélgessünk vele, vagy a gyermekünk csak birkózni óhajt velünk este, amikor hazaérkezünk. Ki-ki, a saját szeretet nyelvén szeretné megértetni velünk, hogy mire van igény és mit tud adni leginkább, illetve így töltődnek fel szeretet tankjukat.
Ahogy azokkal az embertársainkkal nem tudunk beszélgetni, akikkel nem találunk közös nyelvet, úgy szeretteinknek sem tudjuk megadni mindazt, amire vágynak, ha nem ismerjük szeretet-nyelvüket. A nyelv (leginkább kölcsönös) megtanulása tehát elengedhetetlen ahhoz, hogy a kapcsolat hosszú távú, tartós és boldog legyen: hiszen a másik akkor érzi, hogy szeretjük, ha annak erejét az ő szeretetnyelvén juttatjuk kifejezésre.

Elsődleges Szeretet-nyelvek: 

1. Elismerő szavak: - amikor az illetőnek fontos, hogy szóban megdicsérjék (- bizalmas beszélgetés, érdemi figyelem, bátorítás, elismerés, megerősítés, érdeklődés, dicséret, értékelés) Pl.: "Köszönöm, hogy megcsináltad! / Nagyon jó a frizurád! / Nagyra értékelem, hogy …" stb. Akik ezen a csatornán tudják elsősorban feltölteni szeretet-tankjukat, azok mennybe szállnak a a kedves kijelentésektől, amelyek igazán, természetesen csak akkor hatnak, ha őszinték és van reális alapjuk.


2. Ajándékozás: - amikor valaki képes régi tárgyakat őrizgetni, emlékszik rá, kitől kapta és mikor, amikor ezáltal rögzül fizikailag is valaki törődő jelenléte Pl: "A barátnőmtől kaptam ezt a kendőt, nagyon szeretem hordani./ vagy: - ezt az órát még édesapám adta nekem, mindig velem van"stb. Talán ez az egyik legkönnyebben kivitelezhető és elsajátítható csatorna, hiszen az erre érzékeny ember szinte mindenféle apróságnak örül, csak szeretettel kell adnunk azt, legyen az akár egy csokiszelet is. Készítjük vagy vásároljuk, lényege, hogy az ajándékozott érezze és tudja, rá gondoltunk az ajándék választása közben.


3. Szívességek: - amikor az illető számára a legjobban az fejei ki az törődés, ha a másik észreveszi, hogy mire van éppenn szüksége a másiknak és előzékenyen felajánlja segítségét, nagyvonalúan helyette is realizál megoldásokat.
Pl: "Törődik velem, mert azonnal átjött megjavítani a zárat! / De jó, hogy levitted a szemetet! / Köszönöm, hogy főztél nekem vacsorát! / Csak úgy elém jött autóval, amikor esett az eső." stb.
Aki a szívességből tett szolgálat nyelvén töltekezik, örömmel veszi, ha szerette azokban az ügykben előzékeny vele, ami számára valamiért nehezebb lehet. Ezek a "szolgálatok" csak szabadon adhatók és fogadhatók, kényszer-elvárás alapon elvesztik szívbéliségüket.


4. Minőségi idő: Amikor valaki számára az a fontos,hogy a teljes figyelmeddel felé fordulj, együtt csináljatok valamit, lehetőleg csak ketten. Számukra fontos lehet, hogy meghallgassák őket, elkísérjék valahová, vagy csak bármit együtt tehessenek szeretteikkel úgy, hogy közben figyelnek egymásra. Pl: "Annyira szeretnék a barátaimmal közösen elmenni nyaralni, de mindenki szervezett mást…" Ezen a nyelven értő ember azt igényli, hogy bizonyos időközönként osztatlan figyelmet szenteljen rá a szerette. Csak rá figyeljen, vele foglalkozzon, együtt legyenek bármilyen közös tevékenységet végezve. Lehet ez napi félóra, akár a hétből egy egész nap. Ha nem kéri, akkor is megajánlhatjuk számára bármikor.5. Testi érintés/ölelés: Amikor a másik szereti ha megsimogatják, megveregetik a hátát vagy megölelik. Ezeknek az embereknek valamilyen fizikai kontaktus által könnyebb érezni a másik ember szeretetét. Sok fiatal aki így működik, könnyebben sodródik bele rövid, felelőtlen szexuális kapcsolatokba. Fontos tudni magunkról, ha ez a szeretet-nyelvünk, hogy felismerjük, könnyebben befolyásolhatóak vagyunk ezen a téren.
A simogatás, az ölelés, s maga a testi érintés a szeretet kifejeződésének egyik legalapvetőbb formája. Azonban vannak olyan emberek, akik sokkal érzékenyebbek az érintésre és jobban igénylik bárki másnál. A szeretet tankjukat testi kapcsolattal tudják feltölteni, ami a simogatástól a szexuális érintkezésig terjed, ami természetesen, korok szerint is változhat.Hogyan ismerjük fel mások szeretetnyelvét / a saját szeretetnyelvünket?

- Figyeljük meg önmagunk illetve mások viselkedését!

- Gondoljuk végig mikor éreztük leginkább, hogy valaki szeret?

- Figyeljük meg, szeretteink hogyan fejezik ki felénk szeretetüket, mert nagy valószínűséggel ezt várják el tőlünk!

- Figyeljük meg, mire panaszkodnak, amikor esetleg elmondják, hogy nem érzik, hogy szeretik őket!

- Próbáljunk ki minél több szeretet-nyelvet mások felé és nézzük meg melyik az, ami a legnagyobb hatással van rájuk?

- Ránk mi van a legnagyobb hatással?

- Figyeljük szeretteink kéréseit, mert azok is árulkodóak lehetnek!

Segíthet a következő teszt is: Szeretetnyelv-teszt

Melyik a te elsődleges szeretetnyelved? Az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek vagy a testi érintés? Talán már pontosan tudod, de lehet, hogy sejtelmed sincs róla. Az itt következő teszt elvégzése után megtudhatod.

A teszt 30 kijelentéspárt tartalmaz. Válasszuk ki mindegyik párból azt, amelyik jellemzőbb ránk és jelöljük meg egyértelműen. Előfordulhat, hogy néhány esetben legszívesebben mindkét kijelentést bejelölnénk, de akkor is csak egyet válasszunk, hogy a teszt eredménye a lehető legpontosabb legyen. Az is előfordulhat, hogy egyiket sem érezzük igaznak, mégis jelöljük meg azt, amelyik közelebb áll hozzánk..

A kijelentésekben gyakran szerepel a „számomra fontos személy” kifejezés. Amikor a szeretetre és a szeretetnyelvekre gondolunk, sokaknak először a romantikus kapcsolatok jutnak eszébe. Azonban sok más összefüggésben és kapcsolatban is kifejezzük szeretetünket és vonzalmunkat. Amikor a tesztet olvassuk, gondoljunk a Hozzánk közel álló, vagy az életben fontos szerepet játszó személyekre: barátokra, szülőkre, kollégákra, ismerősökre. Akkor kezdjünk bele a tesztbe, amikor nyugodtnak érezzük magunkat, és nem kell sietnünk.

Ne gondolkozzunk a válaszok helyességén, hanem azt jelöljük meg, amit első olvasásra igaznak érzünk.

SZERTETNYELV - TESZT

1. Szeretem, ha elismerésben részesítenek. A                   
    Szeretem, ha megölelnek. E

2. Szeretek kettesben lenni azzal, aki fontos számomra. B
    Amikor segítséget kapok valakitől, érzem, hogy szeret. D

3. Szeretek ajándékot kapni. C
    Szeretek találkozni a barátaimmal. B

4. Akkor érzem, hogy valaki szeret, amikor segít nekem valamiben. D
    Akkor érzem, hogy valaki szeret, amikor megérint. E

5. Ha egy barátom átölel, érzem, hogy szeret. E
    Ha egy barátomtól ajándékot kapok, érzem, hogy szeret. C

6. Szeretek közös programot csinálni a barátaimmal. B
    Szeretem megérinteni azokat az embereket, akik fontosak a számomra. E

7. A szeretet látható jelképei (az ajándékok) sokat jelentenek nekem. C
    Az elismerő szavak, a dicséret szeretetet közvetítenek számomra. A

8. Szeretem a fizikai közelségét érezni azoknak, akik fontosak számomra. E
    Szeretem, ha megdicsérik a külsőmet. A

9. Szeretek együtt időzni a barátaimmal és a számomra fontos személyekkel. B
    Szeretek ajándékot kapni a barátaimtól. C

10. Az elfogadást kifejező szavak nagyon fontosak a számomra. A
      Ha valaki segít nekem, tudom, hogy szeret. D

11. Szeretek közös tevékenységekben részt venni a barátaimmal és
      a számomra fontos emberekkel. B
      Szeretem, ha kedves szavakat mondanak nekem. A

12. Jobban hat rám, amit valaki tesz, mint amit mond. D
      Az ölelés összetartozást és megbecsülést fejez ki számomra. E

13. Értékelem a dicséretet, és kerülöm a kritikát. A
      Sok kisebb ajándék többet jelent számomra, mint egy nagyobb. C

14. Akkor érzem közel magamat másokhoz, amikor beszélgetünk vagy
     együtt csinálunk valamit. B    
      Közelebb érzem magam a barátaimhoz, ha gyakran megérintenek. E

15. Szeretem, ha megdicsérnek valamiért, amit tettem, vagy elértem. A
      Ha valaki megtesz a kedvemért olyasmit, amit nem nagyon kedvel,
      tudom, hogy szeret. D

16. Szeretem, ha a barátaim és a hozzám közel álló emberek megérintenek. E
      Szeretem, amikor valaki őszinte érdeklődéssel hallgatja, amit mondok. B

17. Amikor valaki segít elvégezni egy feladatot, érzem, hogy szeret. D
      Nagyon örülök, amikor ajándékot kapok. C

18. Szeretem, ha megdicsérik a külsőmet. A
      Ha valaki időt szán arra, hogy megértse az érzéseimet, érzem, hogy szeret. B

19. Biztonságban érzem magam, amikor egy számomra fontos személy megérint. E
     A szívességek szeretetet fejeznek ki számomra. D

20. Nagyra értékelem, ha valaki megtesz értem valamit. D
      Szeretek olyan ajándékot kapni, amit valaki saját kezűleg készít nekem. C

21. Nagyon jól érzem magam, amikor valaki teljes figyelmével felém fordul. B
      Nagyon jól érzem magam, amikor valaki szívességet tesz nekem. D

22. Ha valaki megajándékoz a születésnapomon, érzem, hogy szeret. C
      Ha valaki személyes szavakkal köszönt fel a születésnapomon, érzem, hogy szeret. A

23. Ha valakitől ajándékot kapok, tudom, hogy gondol rám. C
      Ha valaki segít a feladataim elvégzésében, érzem, hogy szeret. D

24. Nagyra értékelem, ha valaki türelmesen meghallgat, és nem szakít félbe. B
      Nagyra értékelem, ha valaki ajándékkal emlékezik meg a különleges napokról. C

25. Szeretem, ha a számomra fontos emberek törődnek azzal, hogy
      segítsenek a feladataim elvégzésében. D
      Szeretem a hosszú kirándulásokat a barátaim társaságában. B

26. Szeretem átölelni és megpuszilni a barátaimat, és örülök, ha ők is
      átölelnek és puszit adnak. E
      Örülök, ha minden különösebb ok nélkül ajándékkal lepnek meg. C

27. Szeretem, ha valaki kifejezi a megbecsülését irántam. A
      Szeretem, ha végig rám néz az, akivel beszélgetek. B

28. Nagy jelentőséget tulajdonítok azoknak az ajándékoknak, amelyeket a
     barátaimtól kapok. C
     Jó érzés, ha egy barátom, vagy valaki, akit szeretek, megérint. E

29. Amikor valaki szívesen teljesíti a kérésemet, érzem, hogy szeret. D
      Ha valaki elmondja nekem, hogy nagyra becsül, érzem, hogy szeret. A

30. Minden nap szükségem van arra, hogy megérintsenek. E
      Minden nap szükségem van arra, hogy megdicsérjenek. A

Teszt kiértékelése

Összesen: A …… B …… C …… D …… E …….

A = Elismerő szavak
B = Minőségi idő
C = Ajándékok
D = Szívességek
E = Testi érintés

Értékelés: Amelyik szeretetnyelv betűjele mellett a legmagasabb szám szerepel (ez a szám mindegyik nyelv esetében maximum tizenkettő), az a te elsődleges szeretetnyelved.

Ha ez a szám kétszer is előfordul, akkor te kétnyelvű vagy, azaz két elsődleges szeretet-nyelved van. Ha pedig a legmagasabb pontszámmal közel azonos szám is szerepel a végeredményben, ez azt jelenti, hogy van egy másodlagos szeretetnyelved is, amelyik szintén fontos a számodra.

A szeretetnyelvek hatékonyan közvetítik a szeretet üzenetét, mert azt fejezik ki, hogy megértjük egymást, és törődünk egymással. Idővel pedig ebből születik az összetartozás erős érzése, amire mindannyian vágyunk.

(Forrás: Gary Chapman: Az egyedülállók öt szeretetnyelve c. könyv, Harmat Kiadó)

Szerkesztette: Pápai Ildikó önismereti tréner

(A honlapunkon megjelenő írások, mint szellemi tulajdonok, mindenkor csak a szerzők előzetes engedélyével tehetők közzé bármely más online vagy egyéb fórumokon, és kizárólag csak a pontos forrásmegjelölés feltüntetésével.) Napszikra Stúdió Bp. 2010-2019 ©

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK:

AZ ANYGALI érzetű ÖLELÉS EREJE...