Szakembereink cikkei: Takó Csilla

TUDOMÁNYOS HALÁL-ÉLMÉNYEK

Nincs olyan közülünk, aki ne gondolt volna szorongva arra, mi is lesz a halál után. Ahányan vagyunk, annyiféle elképzelésünk van a nagy Odaátról, s habár biztosat nem tudhatunk, titkon talán mindannyian reménykedünk a folytatásban. Nem is alaptalanul. A brit tudósok tudományos módszerekkel végzett kísérletei azokat az elméleteket támasztják alá, melyek szerint a lélek túléli a halált.

Méltatlanul kevés publicitást kapott a hazai sajtóban az a tanulmány, amely a világon először tudományosan is alátámasztotta, hogy a tudatnak vagy léleknek nevezett valami azután is létezik, hogy az agy befejezi működését. Halál közeli élményen átesett emberek beszámolói már évszázadok óta emlegetnek nagy fényességgel és túlvilági teremtményekkel való találkozásokat, de ezeket az eseteket a hivatalos tudomány folyamatos szkepticizmussal fogadta.

A southamptoni kórház szívosztályán két doktor interjúvolt szívinfarktuson átesett betegeket, s a túlélők egy része egészen biztosan állítja, hogy tapasztalta a fentebb említett dolgokat a klinikai halál beállta után.
Dr. Sam Parnia így foglalja össze a lényeget: "Ezek az emberek olyanokat éltek át, amikre nem számítottunk. Az agynak elviekben ekkor már nem szabadna ilyen folyamatokat produkálni, s nem szabadna emlékeket előállítania, s megőriznie. Talán mindez válasz arra a kérdésre, hogy az agy állítja-e elő a lelket, vagy agy csak afféle közvetítő médium, amitől függetlenül is létezik a lélek." A kutatásban részt vevő másik orvos, Dr. Fenwick így gondolja tovább: "Ha az agy és a lélek független, magától adódik a kérdés a halál utáni folytatásról, az ember szellemi mibenvalóságáról és arról, hogy a világegyetem mögött nem esetlegesség van, hanem szándék."

A pontosság kedvéért írjuk le, hogy a 63 infarktust túlélő, halál közeli állapoton átesett meginterjúvolt közül 56 egyáltalán nem emlékszik semmire. Pontosan ez az, amit mindenkitől vártak volna. A maradék hét - akik közül négy átlépte a legszigorúbb értelemben vett klinikai halál állapotát is - azonban tiszta emlékekkel rendelkezik "Odaátról": béke, öröm, felgyorsult idő, testnélküliség, vakító fény, belépés egy másik világba, találkozás egy titokzatos lénnyel, közeledés "egy ponthoz, ahonnan nincs visszatérés." Fontos adalék, hogy a személyek között nem volt mélyen hívő vallásos, s egyikük sem használt tudatmódosító szert. Korábban voltak olyan elméletek, amelyek a jelenséget az agy oxigénhiányával próbálták magyarázni, de a tanulmány mind a hét esetben kizárja ezt a lehetőséget.

Az egyház természetesen üdvözölte az eredményeket. Jellemző Stephen Sykes anglikán püspök véleménye: "Lenyűgöző, de nem tartom hatalmas meglepetésnek. Hiszem, hogy az élet sokkal titokzatosabb, mint amilyennek mi általában gondoljuk. Nekünk, teológusoknak a lélek eddig is több volt, mint tudat, de ez a tanulmány segít megdönteni azt az elfogadott nézetet, hogy a lélek az agy halálával megszűnik."


(Takó Csilla forrásgyűjteménye)