A földi, de örök ANGYALI ÉRZÉS...

 Szívből kívánunk minél több szeretetteljes
ÖLELÉST mindenkinek, mert segít, gyógyít,
sok erőt ad és amelynek mérete mindig,
mindenkire egyaránt illik

"nap - mint NAP"!


" A szeretet két embert gyógyít meg:
azt, aki adja, és azt, aki kapja." 
(Karl Menninger)Két ember között egy átlagos ölelés hossza kb. 3-4 másodperc, de az érzelmi reakciókat kutatók valami érdekeset fedeztek fel ennek kapcsán: ha az ölelés kb. 20 másodpercig, vagy ennél tovább tart, akkor már mély terápiás hatása van a testre és a lélekre egyaránt ennek az érintkezésnek.

A jelenség oka, hogy a hosszú, mély érzésű ölelés, egy oxytocin nevű hormont termel, szabadít fel, amit olykor “szerelmi hormon”-nak, "ölelés-hormonnak" is neveznek. Ennek az anyagnak számos előnye van a fizikai és mentális egészségünkre nézve egyaránt.


Az oxytocin többek között: segít ellazulni, biztonságban érezni magunkat, valamint félelmeinket és szorongásainkat is csillapítja.
Feszült, stresszes állapotokban az érfalak összeszűkülnek, de az oxitocin képes ezeket ellazítani, ezzel védeni. Ha ez az oldás elmarad, komoly károsodást szenvedhetnek a szív erei is, tehát az ÖLELÉS hatása, szó szerint "szívbéli" ügy, mert megkíméli azt.
Nem véletlen tehát, hogy a sokféle érszűkületi és szívbetegség összefügg a szeretetlenség állapotaival, egyben így, érthetőbb már az is, hogy miért a szív a szeretet egyik szimbolikus szerve.
(Érdemes tehát a tudományos és a spirituális nézeteket egybevetni, mert a fentiek is azt igazolják, hogy ezek analógiában vannak egymással.)

Ezt a nyugtató, természetes anyagot ajándékba kapjuk az Élettől, amikor valaki/valami a karjaink között van: pl. gyermeket dédelgetünk, kellemes szőrzetű állatot simogatunk, a partnerünkkel összebújva táncolunk, vagy egyszerűen csak barátunkat karoljuk át. A lényeg az önzetlen szeretettel teljes jelenlétben van, ami azt is táplálja, aki adja és azt is, aki az ölelést kapja.

Nos?  Szeretnénk ezt gyakran átélni? Akkor kezdjük azzal, hogy adjuk meg másnak... - igyekezzünk mielőbb megölelni valakit akár 20 másodpercig is, majd raktározzuk el az élményt, illetve osszuk meg másokkal is ezt az érzetet, hogy egyre több embernek (- és akár állatnak is) lehessen ilyen örömben is része!            

(A fenti szobor alkotója: Pietro Canonica: L'Abisso 1909)

Sokan élnek viszont úgy, hogy mivel kiskorukban nem tapasztalhatták meg a szívbéli ölelés élményét, ezért nem érezték át annak kellemét sem. Ők gyakran inkább kerülik az érintést, az ölelés közelségét, mert ez számukra idegen és ezzel sajnos, elzárják magukat az odaadó önzetlenség élményétől. Ugye halljuk is már a szó áttételét: ELZÁRJÁK magukat...- beszűkülnek...- miként az erek, amelyekben az életet adó vér áramlik. Tehát ha valakiben NEM áramlik jól a élet, a társak szeretete, annak a testi egészsége is bánni fogja ezt. Legyünk tehát nagyon empatikusak és türelmesek azokkal, akiknek még inkább nagy szükségük van az ölelés GYÓGYÍTÓ jelenére, idővel a melegség érzete áttöri a lelki zárkózottság hűvös "falait", így az érfalai is rugalmassabban tudnak majd működni.

Az alábbi, kisebb képgyűjteménnyel kívánjuk minden élőnek, hogy a megt
artó, erősítő és oldó energiájú ÖLELÉS élményében, bőven legyen része mindenkinek!
Mert ha szerető ölelésben élünk, a fizikai állapotunk és lelki erőnk is szó szerint, jó karban lesz, így mentális-lelki teljességünk - amely a fizikai állapotunkra is kihat-, vagyis teljes EGÉSZ-ségünk egyensúlyát nehezen ingathatja meg bármi nehézség, probléma, betegség.

Ami jön, azt fogadjuk, ami megy, azt engedjük...- de "legyen kéznél" nálunk ez az anyagiaktól független, bármikor átadható ajándék úgy mások,
mint önmagunk épülésére is, akár "nap - mint NAP"!
(Forrás: a kutatási anyag szerzője ismeretlen
Az összeállítást írta és szerkesztette: Pápai Ildikó művészetterapeuta a Facebook Élménysziget képeinek felhasználásával)

(A honlapunkon megjelenő írások, mint szellemi tulajdonok, mindenkor csak a szerzők előzetes engedélyével tehetők közzé bármely más online vagy egyéb fórumokon, és kizárólag csak a pontos forrásmegjelölés feltüntetésével.) Napszikra Stúdió Bp. 2010-2021 ©

KAPCSOLÓDÓ ÍRÁSOK:

A LÉLEK CSATORNÁI - A SZERETENYELVEK...

(A honlapunkon megjelenő írások, mint szellemi tulajdonok, mindenkor csak a szerzők előzetes engedélyével tehetők közzé bármely más online vagy egyéb fórumokon, és kizárólag csak a pontos forrásmegjelölés feltüntetésével.) Napszikra Stúdió Bp. 2010-2018 ©