Dr. Gremsperger László

Addiktológiai konzultáns

 

 

 
Részlet a szakember honlapjának bemutatkozásából:

"A szenvedélybetegség kialakulásában biológiai, szociális és pszichés problémák egyaránt szerepet játszanak. Ennek a három tényezőnek a szerencsétlen együttállása következtében akár kora gyermekkorban kialakulhat a függőségre való hajlam.

A függőségre hajlamos egyén idővel nem képes az élet problémáira megfelelő válaszokat adni, rosszul tűri a kudarcokat, és a valós megoldások helyett egyre inkább csak a problémák által kiváltott rossz érzéseket (szorongást, feszültséget) igyekszik enyhíteni, eltüntetni. A „leghatékonyabb” eszköze ennek valamilyen kémiai szer (drog, alkohol). Ez a fajta „öngyógyítás” azonban nem hoz valós megoldásokat, csak ördögi köröket: egyre több szer kell ugyanazon állapot eléréséhez, kialakul a kontrollvesztés, egyetlen leállási kísérlet sem sikerül.

Ha már nincsen szabad választási lehetősége az egyénnek abban, hogy használ szert vagy nem, akkor mondhatjuk, hogy kialakult az aktív függőség. Nagyjából ezzel egy időben leáll a személyiségfejlődése, képtelenné válik az életkorának megfelelő életfeladatokhoz alkalmazkodni, azokat hatékonyan kezelni. A reakciói általában inadekvátak lesznek, és gyakran erkölcsileg elítélhetővé válnak. Alapvetően innen ered a szerfüggők társadalmi stigmatizációja.

Ebben a stádiumban a beteg önreflexiós képessége eltorzul, vagy már alig működik, nem képes önmagát hitelesen látni, cselekedeteit reálisan megítélni.

Szakmai alapelveim szerint ezen a ponton érdemes a segítőnek beavatkoznia, és hozzásegíteni a beteget ahhoz, hogy a fentiekben vázolt úton elinduljon visszafelé. Nem elég tehát a puszta absztinencia, elengedhetetlenül szükséges a hiteles önreflexió felépítése, megerősítése és a pótlólagos személyiségfejlődés elindítása.

Tapasztalatom és szakmai meggyőződésem, hogy ezen az úton nem lehetséges egyedül elindulni. Nagyon erős kezdeti segítségre van szükség, a folytatásban viszont a minél nagyobb önállóság a cél." - tovább a honlapra....

Szakmai bemutatkozás: 

További részletek: http://www.addiktolog.hu

Email:    gremspergerlaszlo@gmail.com

Telefon: +36-20 / 975-87-03