STRESSZOLDÓ ZenRelax rajzmeditációs önismereti és kreatív műhely

Stresszoldó ZenRelax rajzmeditációs önismereti és kreatív műhely –

(Zentangle, Zendoodle Patterns, ZenMandala)

ZENTANGLE = ZENFIRKÁK vagyis MEDITATÍV RAJZOLÁS

A zen annyit tesz: befelé fordulás, önmagunkba mélyedés. A tangle jelentése: összevisszaság. A zentangle pedig egyfajta rajzolási technika, amikor a vonalak bizonyos sorrendben újra és újra ismétlődnek, s ezáltal összetett minták alakulnak ki. A Zentangle tehát egy olyan rajzolási stílus, amikor a kép egy részét vagy egészét, előre nem meghatározott, sormintával díszítjük. A különböző részeken  más-más ismétlődő mintát használunk.

A meditáció befelé fordulást jelent, egy olyan tudatállapotot, amikor az elménk megnyugszik, pihen, a tudatunk mégis éber. A meditáció célja – divatos, de egyben nagyon igaz kifejezésekkel élve – "a középpontba kerülni" vagy "megtapasztalnia az itt és most nyugalmát", a "jelenben lenni". Amikor a napi gondokat megpróbáljuk kiszűrni és csak egy bizonyos dologra koncentrálunk, hogy ezáltal csapongó gondolatainkat megszüntessük. A meditáció ajándéka a kiegyensúlyozottság, a belső béke, a hétköznapok nyugalma. A rajz az egyik legősibb önkifejezési eszköz. Rajzolgatás, firkálgatás közben kirajzoljuk magukból mindazt, ami a bennünk "dolgozik" és amit fontosnak tartunk. Az elkészült művek sokszor a lelkünk mélyéről érkező jelképes üzenetek, hiszen a rajzolás révén a belső, tudattalan világunkkal kerülünk kapcsolatba. A rajzon megjelenő formák és szimbólumok meglepően sokat elárulnak érzelmi-hangulati állapotunkról és alapvető személyiségvonásainkról. Ha ezeket a rajzokat megtanuljuk értelmezni, akkor jobban megérthetjük és elfogadhatjuk önmagunkat.

A rajzokban nem ritkán elfojtott vágyak, érzelmek (harag, düh, félelem, szorongás), rejtett sérelmek, megoldatlan konfliktusok is megjelennek szimbolikusan, ami segít megérteni és tudatosítani a problémát és ez végül közelebb vihet a megoldáshoz. A rajzolás alapvetően jobb agyféltekés, kreatív tevékenység, így lehetséges az például, hogy rajzolás közben nem tudunk beszélni, elveszítjük az időérzékünket, nem érezzük az éhséget, átváltunk egy hagyományostól eltérő látásmódba és érzékelésre. A Rajzmeditáció egy olyan kreatív foglalkozás, ahol a fentieket tudatosan is megélheted, fejlesztheted és közben – előzetes rajztudás nélkül! – gyönyörű műveket alkothatunk. Az önfeledt rajzolás közben egyfajta meditatív, relaxált tudatállapotba kerülünk, az ilyen relaxált állapotnak pedig számos pozitív élettani hatása van: javul az oxigénellátás, csökken az anyagcsere és a vér tejsavtartalma, javul a szervek vérellátása, endorfin, azaz boldogsághormon termelődik.

A foglalkozáson  a technika alapjait, azaz az alapmotívumokat, sormintákat, felületmintákat, virágmintákat tanuljuk meg, és azt, hogy hogyan készítünk nyitott és zárt fantázia-kompozíciót. Az egyszerű minták elsajátítása, a saját rajzok egyedi, előzetes tervek nélküli kivitelezése fejleszti a kreatív gondolkodási képességeket és növeli a szabadságérzetet. A kész rajzok pedig sikerélményt adnak, lerombolják a rajzolással kapcsolatos eddigi negatív hiedelmeket, így a foglakozáson való részvételnek önbizalom-növelő hatása is van. A  stresszoldó zen-rajzolással, "kreatív firkálással", növelhetjük a koncentrációs képességünket, a kreativitásunkat, maga az alkotás, a rajzolás folyamata támogatja a relaxációt, inspirációt. A végeredmény, azaz a "művészi elégedettség" pedig nagyon jó hatással van az egyén mentális jólétére. Egy olyan különleges és fantasztikus módszert sajátíthatunk el, amely megmutatja, hogy lehet úgy pihenni és oldani a stresszt, hogy közben alkotunk: ez a rajz meditáció, relaxáció, feltöltődés, kikapcsolódás.

Kinek ajánlott a program?

- azoknak, akik szeretnének könnyen, gyorsan alkalmazható stresszoldó technikákat elsajátítani;

- azoknak, akik egyszerűen csak pihenni, feltöltődni szeretnének, valamint kiszakadni egy kicsit a hétköznapok rohanásából;

- azoknak, akik szeretnének megtanulni egy olyan - ráadásul egyszerű - módszert, amelyet bárhol és bármikor alkalmazhatnak a relaxáció, stresszoldás, ellazulás érdekében;

- azoknak, akik szeretnek rajzolni, alkotni;

- azoknak, akik szeretnének rajzolni, alkotni, de azt hiszik, hogy "nem tudnak", "nekik ez nem megy"

- azoknak, akik szeretnének egy merőben új stílust, speciális technikát kipróbálni;

- bárkinek kortól és nemtől függetlenül

Ízelítőként néhány a saját rajzaim közül

A  foglalkozások hétköznap (előre meghirdetett napokon) 18h-20h között minimum 4 fővel indulnak a Napszikra stúdióban, max. létszám 6 fő.

Foglalkozás díja eszközhasználattal együtt :  7.000 Ft / fő alkalmanként

A
 következő kicsoportos foglalkozás időpontja:- egyeztetés alatt, érdeklődés esetén, kérjük, hívja a csoporvezetőt!

a Napszikra Stúdióban

(a csoport csak min. 4 fő jelentkezésekor realizálódik.)

Jelentkezés és további információk: Takó Csilla csoportvezetőnél

lelekportal@hotmail.com  Tel.: +36-30/750-9035

Információ és időpontfoglalás: STRESSZOLDÓ ZenRelax rajzmeditációs önismereti és kreatív műhely